Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 53.

2010.01.04. 18:18 | hesgotcancer | 3 komment

Címkék: 53

Django (1966)
 
Django
 
IT, 93 perc
Rendező: Sergio Corbucci
Szereplők: Franco Nero, José Bódalo, Loredana Nusciak, Ángel Álvarez, Gino Pernice
 

 

 "You can clean up the mess, but don't touch my coffin."
 
Sergio Corbucci filmje a spaghetti western műfajának (amely, nagyrészt Leone Dollár-trilógiájának köszönhetően, 1966-ra, a megjelenés évére, már mondhatni teljes fordulatszámon pörgött, jól elkülöníthető trendek és kiemelkedő direktorok által mozgásban tartva) egyik legnépszerűbb, kortársai közül legnotóriusabb, és talán legtöbb rejtett értékkel bíró gyöngyszeme.
 
A maga után mindenhova egy titokzatos tartalmú koporsót vonszoló, villámkezű pisztolyforgatóról szóló történet ugyan magán hordozza a B-filmek minden tipikus betegségét, és a megvalósítás sem éppen A-kategóriás, mégis olyan zsigeri ereje van, amit lehetetlen tagadni. Corbucci talán nem adott annyira a gyönyörű beállításokra, a szubtextusra, vagy a finom színészi alakításokra, mint ismertebb keresztnév-rokona - bár azért mindegyikre találunk példát nála is -, de hogy ennek ellenére a Django egy mestermunka a maga színterén, ahhoz kétség nem férhet. Igazi kemény bosszú-akciófilm, sok vérrel, erőszakkal és magas body count-tal. Több országban is betiltásra került explicit jelenetei miatt (melyek közül egyik állítólag a Kutyaszorítóban hírhedt füllevágós szcénáját is ihlette), a közönség azonban odavolt az azelőtt sosem tapasztalt mértékű brutalitásért.
 
A Django legfőbb mozgatórugója az ekkor még ismeretlen nevű Franco Nero. Villámló kék szemek, borosta, és szűkszavúság - ő volt Clint Eastwood olasz megfelelője, még ha Corbucci célja az is volt, hogy Eastwoodtól eltérő típust találjon a szerepre. Az általa játszott karakter sikere megmutatkozik abban is, hogy az évek során több tucat nem hivatalos folytatása, illetve utánzata készült a Djangónak.
  
Feledhetetlen pillanat: A nyitó képsorok - a magányos hős, vállán nyereggel, koporsót vonszolva megérkezik a westernfilmtörténet talán legmocskosabb, legsárosabb vidékére.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr271637604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2010.01.08. 12:28:27

Ehhez meghoztad a kedvem :)

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2010.01.08. 21:48:49

@VVega: Érdemes akár double feature-ként az Il Mercenario-val párban nézni. A zsoldos címen ismert nálunk, és két évvel később készült, szintén Corbucci-Nero film, valamivel gyengébb, de ugyanakkora fun.

VVega · https://debugme.eu/ 2010.01.21. 13:32:52

Mocskos, kemény film. Bőven megérte a nézést :)
süti beállítások módosítása