Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 52.

2010.01.01. 16:43 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 52

Memento (2000)
 
Memento
 
USA, 113 perc
Rendező: Christopher Nolan
Szereplők: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano, Mark Boone Junior, Jorja Fox, Stephen Tobolowsky
 

 "We all need mirrors to remind ourselves who we are. I'm no different."
 
Christopher Nolan rendező testvérével, Jonathannal közösen írt bemutatkozó munkája, a Memento a világ egyik legerőteljesebb, legalaposabban felépített kirakós játéka, amelyet valaha filmre vittek - nincs néző, akit ne lenne képes ledönteni lábáról. Ez a modern noir látszólag olcsó, hatásvadász trükkel él: a kronológia feje tetejére lett állítva, a cselekmény "visszafelé", vagyis az elsőnek látott jelenettől időben hátra haladva bontakozik ki. Nolan képes volt azonban előnyt kovácsolni az erőltetettnek tűnő húzásból is, filmje folyamatos éberségre, aktív gondolkodásra késztet, a megszokott krimi elemekből építkezik, de az összetevők együtt valami sokkal nagyobb, sokkal izgalmasabb egészet alkotnak, mint pusztán a részek összessége.
 
Leonard (Guy Pearce) egykoron biztosítási nyomozó volt, jelenleg önjelölt bosszúálló, és bár még mindig nyomoz, már egészen más célból teszi. A felesége gyilkosait keresi, azt a két betörőt, akiknek véletlenül útjába került az egyedül otthon levő asszony, de igencsak nagy hendikeppel indul ellenük: anterográd amnéziában szenved, ami annyit tesz, hogy nincs rövidtávú memóriája, képtelen új emlékeket tárolni, ezért minden, ami a szörnyű eset után történt az alig pár perc elteltével kiesik a fejéből. Egyedüli megoldás, ha feljegyzi a fontos dolgokat, papírra, post-it cetlikre, vagy éppen saját testére tetoválva. Időközben megismert barátai, Natalie (Carrie-Anne Moss) és Teddy (Joe Pantoliano) állítólag segítik őt, de könnyen dolgozhatnak valójában ellene is.
 
A film valószínűleg fele olyan jó se lenne Guy Pearce egyszerűen lehengerlő alakítása nélkül. Leonard zavarodott, paranoiás és ötpercenként emlékeztetnie kell magát arra, hogy éppen mibe is kezdett - Pearce-nek egyszerre bizonytalannak és eltökéltnek kellett lennie, és ezt tökéletesen sikerült megvalósítania. Moss és Pantoliano, akárcsak a többi melllékszereplő, csak darabjai a morbid puzzle-nek, amit közel két óra alatt kell kiraknunk.
  
Feledhetetlen pillanat: A befejezés, melyben Teddy elmagyarázza Leonardnak az igazságot - amire Leonard sajnos pár percen belül már nem is emlékszik.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr141457860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása