Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 47.

2009.04.05. 15:10 | hesgotcancer | 1 komment

Címkék: 47

Shane (1953)
 
Idegen a vadnyugaton
 
USA, 118 perc
Rendező: George Stevens
Szereplők: Alan Ladd, Jean Arthur, Van Heflin, Brandon De Wilde, Jack Palance, Ben Johnson
 

"Shane! Come back!"

Az Idegen a vadnyugaton Shane (Alan Ladd), egy magányos pisztolyhős története, aki a múltja elől menekülve egy csendes völgyvidékre téved, melynek lakóit a kegyetlen Rufus Ryker (Emile Meyer) és bandája tartja rettegésben. Az idegenben kezdetben senki sem bízik, egy békés farmer, Joe Starrett (Van Heflin) és családja azonban felveszi segédmunkásnak, és egyhamar sikerül beilleszkednie. Mikor Ryker az ártatlan telepesek, köztük Starrették életére is tör, Shane elhatározza, ő maga végez a banditavezérrel.
 
George Stevens rendező Amerikai Trilógiájának második darabja (az első az 1951-es Egy hely a nap alatt, az utolsó pedig az 1956-os Óriás) egy igazi klasszikus western, a vadnyugatról idealizált képet festő, konzervatív értékeket képviselő filmek egyik utolsója, ám szokatlan befejezése miatt egyben a közelgő revizionista hullám egyik előfutára is. Az Idegen a vadnyugatont már csak gyönyörűen fényképezett, gazdag Technicolor színekben pompázó jelenetei miatt is élvezet végignézni, amelyek a forgatás helyszínéül szolgáló wyomingi Jackson Hole szemkápráztató tájait bámulatos módon megörökítik, Stevens azonban tudatosan nem is egy szimbolikus jelentést rejtett filmjébe, a szimpla western álcája mögé.
 
A jó és rossz örökké tartó küzdelme; a modernizáció hajnala; egy fiatal fiú felnőtté válása - ezek a témák (és még ki tudja hány másik) mind megtalálhatóak az Idegen a vadnyugatonban. Ez volt az első westernfilmek egyike, amely a külsőségek, a csizmák, kalapok, délceg paripák és utcai pisztolypárbajok helyett valóban a mondanivalóra, és a karakterekre (is) fókuszált. Shane heroikus története az őt körülvevő emberek, a városlakók, illetve Joe és Marion Starrett fia, Joey szemén keresztül tárul elénk. A film központi alakja valójában ez a 8 éves kisfiú, aki odavan Shane-ért, idolizálja őt, és be is ismeri édesanyjának, hogy majdnem ugyanannyira szereti, mint az apját. Mikor Shane ráeszmél, mekkora változásokat hozott a nyugodt családi életbe, felül lovára és lassan eltűnik a naplementében, Joey pedig elkeseredve kiáltja utána az ikonikussá vált szavakat: "Shane, gyere vissza!"
 
Megannyi emlékezetes jelenet és felejthetetlen alakítások kötődnek az Idegen a vadnyugatonhoz, amely az amerikai filmgyártás egyik halhatatlan remekműve.
 
Feledhetetlen pillanat: Wilson (Jack Palance), a Ryker által felbérelt gyilkos végez Frank Torrey farmerrel (Elisha Cook Jr.).
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr66933811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pottyosgaloca 2009.04.18. 22:16:15

Hű de ritkán frissítesz. Ejnye bejnye! :)
(nem fogod elhinni,de ezt a filmet még én is láttam..:D Sőt,még tetszett is. Ritka eset..)
süti beállítások módosítása