Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 54.

2010.01.26. 13:10 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 54

Sullivan's Travels (1941)
 
Sullivan utazásai
 
USA, 90 perc
Rendező: Preston Sturges
Szereplők: Joel McRea, Veronica Lake, Robert Warwick, William Demarest, Franklin Pangborn
 

 

 "There's a lot to be said for making people laugh. Did you know that that's all some people have? It isn't much, but it's better than nothing in this cockeyed caravan."
 
Preston Sturges, a különc auteur, aki egymaga újradefiniálta a screwball komédia műfaját és ezzel a 30-as, illetve 40-es évek egyik legjelentősebb amerikai rendezőjévé vált, bár hosszú és viszontagságos karrierrel bírt, életművének igazi csúcspontját az 1939-től 1943-ig tartó ötéves periódus jelentette. Ezalatt a roppant termékeny időszaka alatt csak úgy ontotta magából a jobbnál jobb, egyéni hangvételű vígjátékokat (szám szerint hetet), melyek ma már egytől egyig klasszikusként vannak számon tartva. Az egyik legnagyszerűbb ezek közül a Sullivan utazásai.
 
A címét a 18. századi szatirikus írótól, Swift-től (Gulliver utazásai) kölcsönző film inspirációjához hűen szintén egy önfelfedező kalandot mutat be, áthelyezve azt a nagy gazdasági válság Amerikájába, és Sturges utánozhatatlan humorával átitatva. A Sullivan utazásai kritikus rálátást ad nem csak készítőjének életére (az önéletrajzi elemek egyértelműek), de az egész hollywoodi álomgyár működésére, annak álszentségére, és minden egyéb rákfenéjére, valamint a nagyobb képet, vagyis az amerikai társadalmi berendezkedést és gazdasági helyzetet is górcső alá veszi. 
 
A főszereplő John Sullivan (Joel McCrea), habkönnyű vígjátékainak köszönhetően befutott direktor, aki irányt akar váltani: komoly témákat boncolgató epikus dráma elkészítését tűzi ki célul. Miután a stúdió főnöke fejére olvassa, hogy felsőosztálybeliként mit sem tud az átlagemberek szenvedéseiről, elhatározza, hogy csavargónak öltözve indul tapasztalatokat gyűjteni következő projektjéhez. Útja során izgalmas és veszélyes helyzetekbe keveredik, megsmerkedik egy sikertelen színésznővel (Veronica Lake), és ráeszmél, hogy a valódi missziója az, hogy megnevettesse az embereket, nem pedig fellengzős pátoszt és sallangos erkölcsi értékeket próbáljon rájuk tukmálni.
 
Sturges boldog-szomorú filmje nem nélkülözi a vizuális gageket és a burleszk humort sem, de temérdek műfajt sűrít egybe sikeresen; komédia, romantika, akció, tragikus melodráma, társadalomkritika, börtönfilm, komoly dráma, sőt még musical is. Mindenki találhat valami magának valót, és végül egy univerzális üzenettel is gazdagabb lesz.
  
Feledhetetlen pillanat: Az épp moziteremként funkcionáló templomban lejátszódó film a filmben jelenet: a vásznon egy korabeli Disney-rajzfilm megy, melyen a rabok, kiket ajándék hoztak el a vetítésre, önfeledten nevetnek. A köztük ülő, méltatlanul bebörtönzött Sullivan számára ez fontos revelációt jelent.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr101695422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása