Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

ATFM 36.

2008.07.16. 16:00 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 36

Them! (1954)
 
Hangyák
  
USA, 94 perc
Rendező: Gordon Douglas
Szereplők: James Whitmore, Edmund Gwenn, Joan Weldon, James Arness
 

"- And I thought today was the end of them. - No. We haven't seen the end of them. We've only had a close view of the beginning of what may be the end of us."
 
A Them! a B-filmek egyik igazi gyöngyszeme, a szörnyfilmek előfutára, elcsépelt frázis, de valóban műfajteremtő darab. Ugyan nem a legelső film, amely a hidegháború korszakának atomfóbiáját a King Kong-féle óriásszörnyes motívummal keverte, mégis - minden valószínűséggel kiváló rendezésének, forgatókönyvének és színészeinek hála - megjelenésétől szokás az óriásszörnyes horror/sci-fi hullám kezdetét számítani.
  
Az első pár perctől kezdve világos, hogy a Them! esetében nem egy szokványos matiné horrorral van dolgunk. Ez a film komolyan veszi magát; az Új-Mexikóban kezdődő történet első harmadában még a "hangya" szó sem hangzik el, mindössze két rendőr (Chris Daker és James Whitmore) nyomoz rejtélyes halálesetek után, mint egy szokványos krimiben. Az FBI ügynök (James Arness), illetve Medford doktor és lánya (Edmund Gwenn és Joan Weldon) megérkezése után derül csak ki, hogy valójában radioaktív sugárzástól óriássá változott hangyák inváziójáról van szó. A film ezután sem megy át blődlibe, és utolsó másodpercéig drámai marad a cselekménye, ahogyan a színészek alakítása is.
 
A története ugyan irrelevánssá vált az idő múlásával, a trükkök pedig ósdivá, hatása viszont így is egyszerűen megkérdőjelezhetetlen. Számos akció/sci-fi rendező, például James Cameron vagy Paul Verhoeven munkájában fellelhetőek a Them! egyes elemei.
 
Feledhetetlen pillanat: A legelső hangyatámadás. Mindössze pár perc, ám az elkövetkező egy óra hangulatát hibátlanul megalapozza. Olyan intenzív rettegést idéz elő a nézőben, hogy az egészen a film végéig elkíséri.
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr38570603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása