Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 17.

2007.10.23. 20:44 | hesgotcancer | 1 komment

Címkék: 17

Life of Brian (1979)
 
Brian élete
 
UK, 94 perc
Rendező: Terry Jones
Szereplők: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Terence Bayler, Carol Cleveland
 

"He has a wife, you know. Do you know what she's called? She's called... Incontinentia. Incontinentia Buttocks."
 
Amikor 1979-ben a második Monty Python nagyjátékfilm, a Brian élete, bemutatásra került, rögtön hatalmas botrányt kavart. A Katolikus Egyház nem vesztegette az időt, és azon nyomban istenkáromlónak nevezte Pythonékat és a filmjüket - persze, ahogy az lenni szokott, a támadók közül ezúttal is vajmi kevesen látták egyáltalán magát a művet. Egyes országokban egészen odáig mentek, hogy betiltották, ami természetesen nemhogy gátolta, hanem csak segítette az alkotás kultuszstátuszba helyeződését. És ez nem is csoda, hiszen akik vették a fáradságot, és megnézték a Briant, egy igazi, vérbő angol komédiát láthattak, ami valójában egyszer sem támadja Jézus Krisztust, vagy a vallást, mint olyat. Az összesen két jelenetben, amiben Krisztus szerepel - csecsemőként a jászolban, illetve a híres hegyi beszéd során - teljes mértékben tisztelettel kezelik az alakját, sosem gúnyolják, mivel, ahogy John Cleese később megjegyezte, nincs is benne semmi, amit nevetség tárgyává lehetne tenni.
 
A film fő céltáblája a szervezett vallás; a hipokrízis (ami gyakran a vallások velejárója); a vallási fanatikusok, akik ahelyett, hogy gondolkodnának elvakultan követnek egy eszmét, vagy vezetőt; a legtöbb modern állam mélyén megbújó bürokrácia; valamint árnyaltan ugyan, de a hollywoodi bibliai témájú monstre eposzok is pellengérre kerülnek. A témákat összefogja a Pythonéktól már megszokott intelligens, szatirikus humor, eszes párbeszédek, és elképesztő mértékű idiotizmus.

A Brian élete álláspontja semmit és senkit nem kímélő, ha azokról van szó, akik mindennemű racionalitástól mentesen követnek mindenféle vallási doktrínákat. A címszereplő Brian, aki egy időben született Jézussal, tévedések egész sorozatának az áldozata, amint folytonosan őt hiszik a Megváltónak. Ezek a szegmensek egyértelműen a vak fundamentalizmus felületességére hivatottak rámutatni. Brian minden szavát isszák, és mély mondanivalót tulajdonítanak neki, még ha csak azt is mondogatja, hogy ő nem a messiás. Hívei egyhamar frakciókra szakadnak, és amikor Brian futás közben elveszti egyik szandálját, az egyik csoport hozzá hasonlóan eldobja fél lábbelijét. Másik fő humorforrás az egymással egyfolytában hadakozó római-ellenes pártok viszonya. Az egyazon ügyért harcoló pártok is gyűlölik egymást, például a Júdea Népe Front felháborodik, mikor összetévesztik őket a rivális Júdeai Népfronttal.
 
A film egyfajta újraegyesülés volt a Python csapatnak, aminek tagjai a 70-es évek közepén szétszóródtak, hogy különböző saját produkciókon dolgozhassanak. Mindez érződik is; a felszabadultság, az önfeledt hülyéskedés, ami egy csipetnyi improvizációval, és tökéletes időzítéssel lesz teljes. A Gyalog Galoppétól mindenképp koherensebb, lineárisabb a történetvezetés, de szerencsére azért gyakran materializálódik még a szkeccsek sorozatából összeálló Monty Python repülő cirkusza szelleme.
 
Feledhetetlen pillanat: "Always look on the bright side of life!"
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr28202403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borsalino 2007.10.24. 12:09:20

remek film sőt kiváló!!Az egyik kedvencem.
süti beállítások módosítása