Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

ATFM 9.

2007.08.27. 12:17 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 9

Monty Python and the Holy Grail (1975)
 
Gyalog Galopp
 
UK, 91 perc
Rendező: Terry Gilliam, Terry Jones
Szereplők: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Terry Gilliam, Terry Jones, Connie Booth, Carol Cleveland
 

"- One day, lad, all this will be yours. - What, the curtains?"
 
A messzi földről híres fanyar angol humor, amit olyan nagyszerű komikusok vitték világhírre, mint például Benny Hill, Rowan Atkinson, olyan filmek, mint a Folytassa-sorozat és a Csengetett Mylord?, sőt még Amerikába is beszivárgott A hal neve: Wanda vagy éppen a Fészkes fenevadak segítségével, egyik legkiemelkedőbb, talán legnépszerűbb képviselője a Gyalog Galopp.
 
Ahhoz, hogy teljességében értékelhessük a filmet, először is érdemes tisztában lennünk azzal, kik is a film készítői, vagyis a magukat Monty Python-nak nevező társulat - és korábbi munkáikba is érdemes beleásnunk magunkat. Ők öt őrült angol – Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin – és egy, agyilag nem kevésbé sérült, amerikai, Terry Gilliam. A hatos a Monty Python repülő cirkusza című sorozatukkal debütáltak, ami 1969-től 1974-ig kisebb-nagyobb megszakításokkal futott nagy sikerrel a BBC-n. Első játékfilmjük, az 1971-es And Now for Something Completely Different nem hozta meg az átütő, nagybetűs sikert – talán, mert csak a TV sorozatból kiválogatott, hosszabb-rövidebb szkeccsek újrajátszásának kompilációja volt, amelyek összefüggő egészet nem alkottak. Ennek ellenére nem adták fel, és másodjára már egy (félig-meddig) épkézláb, egészestés történettel álltak elő. Így jött létre a Gyalog galopp, a valaha készült egyik legidiótább film, arról, hogy Artúr király és a Kerekasztal lovagjai hogyan indultak a Szent Grál felkutatására, és milyen furábbnál furább kalandokat éltek át útjuk során.
 
A Gyalog Galopp ékes bizonyítéka annak, hogyan lehet akár a majdhogynem semmiből is valami egészen zseniálisat varázsolni. A csapat éppen a roppant szűkös költségvetés hatására lett egyre találékonyabb, amiből aztán a film számos kultikus poénja született. Ki gondolta volna például, hogy az a geg, hogy a patadobogást kókuszdiófelek egymáshoz csapkodásával imitálják a szereplők nem volt betervezve – szimplán csak nem volt pénz lóra. A kreativitás szorult helyzetekben nagyon is jól jön, és abból sose volt hiány Pythonéknál. Ha a hat zseni összedugta a fejét, elszabadult a pokol, és ebből bizony néha nem csak pozitívumok eredtek: a két rendező teljesen eltérő látásmódja gyakran összeütközött a forgatáson, miközben a főszereplőt alakító Chapman pedig még mindig küzdött alkoholizmusa legyőzésével. Ám minden konfliktus ellenére is sikerült valami maradandót létrehozniuk; csípős humorú, anarchikus, tagadhatatlanul angol, abszurd komédiát, örökkévaló, tábortűznél idézhető dialógusokkal, és eszement karakterekkel: a (nem is olyan) bátor Sir Robintól kezdve a lovagokig, akik azt mondják "Ni!".
  
Feledhetetlen pillanat: „-A nyúlon túl? - Nem, a nyúl az!” Vagyis a vérnyúl támadása.
 

IMDb

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr8149203

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: agen judi online 2018.12.24. 07:18:15

Az online check-in rejtélye a Ryanair-nél - Fapadossal okosan

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása