Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

ATFM 49.

2009.08.10. 21:00 | hesgotcancer | 3 komment

Címkék: 49

Stagecoach (1939)
 
Hatosfogat
 
USA, 96 perc
Rendező: John Ford
Szereplők: Claire Trevor, John Wayne, Andy Devine, John Carradine, Thomas Mitchell, Louise Platt 
 

 "Well, there are some things a man just can't run away from."
 
A Hatosfogat nagyon jelentős munka, John Ford rendező pályafutásának egy fontos mérföldköve (az első hangos western, amit készített, és hét filmje közül az első, amit a festői Monument Valley-ben forgatott), és egyben az amerikai filmgyártás egyik valaha készült legkiemelkedőbb darabja. Egy mesterien felépített western, a maga idejében forradalmasította a kihalófélben lévő műfajt, amit lassan senki se vett komolyan, köszönhetően az olcsó, sokadrangú produkcióknak, amelyek ellepték a mozikat.
 
A Dudley Nichols és Ben Hecht által írt forgatókönyv Ernest Haycox novelláján alapszik, melyet pedig állítólag Maupassant egyik legismertebb írása, A gömböc ihletett. A történet kilenc, teljesen eltérő társadalmi osztályokba tartozó karakterről szól, akik különböző személyes okokból ugyan, de mind el akarnak jutni Lordsburg-be, ehhez azonban át kell kelniük az indiánoktól hemzsegő sivatagos pusztán. A tarka kompánia magában foglal seriffet, a városból kiutasított részeges doktort és prostituáltat, szerencsejátékost,, italkereskedőt, állapotos katonafeleséget, bankárt, szökött fegyencet, és a kicsit lassú észjárású kocsihajtót.
 
Ford a Hatosfogattal visszaemelte korábbi rangjába a western-t, sőt, annál még tovább is ment. Filmjét a kifinomultság, kidolgozottság, a mélyebb és összetettebb karakterizáció és a komoly, felnőtt témák emelték ki a B-kategóriás társai közül. A súlyosabb társadalomlélektani kérdések (nemi és társadalmi előítéletek, alkoholizmus, kapzsiság, szégyen, megváltás, bosszú) zseniálisan összefonódnak a romantikus és izgalmas kaland elemekkel, nem csoda, hogy pénzügyi és kritikai szempontból egyaránt sikeres lett a Hatosfogat, valamint hét Oscar-jelöléséből kettőt díjra is váltott.
  
Feledhetetlen pillanat: A törvényenkívüli Ringo Kid (John Wayne) első feltűnése. Rendkívül emlékezetes, ahogy a kamera villámgyorsan Wayne arcára próbál közelíteni - olyan gyorsan, hogy az operatőr még egy pillanat erejéig a fókuszt sem tudja tartani.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr331290665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.08.10. 23:59:31

Hamarosan sorra kerül ez is. Mostanában kezdtem el ismerkedni John Wayne westernjeivel, és eddig az Aki megöte Liberty Valance-t tetszett a legjobban (valószínűleg James Stewart miatt is), az egy igazi mestermű. A Rio Bravoban semmi extra sincs ami kiemelkedővé tenné és a finálé is gyenge, összességében közepes válasz a rá köröket verő Délidőre. Ma láttam az Üldözőket, jó volt, nagyszerű történettel és szép képekkel, de a vége felé két óriási dramaturgiai hiba is kizökkentett a film élvezetéből.

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2009.08.11. 01:49:32

Pedig a Rio Bravo is igazi gyöngyszeme az amerikai western-nek, de még soká fogok sztem írni róla.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.09.26. 16:34:41

Régen a gimibe a földrajz óra elején a tanár mindig kiválasztott hat embert, akik röpdolgozatot írtak. Őket nevezte Hatosfogatnak, de azt hozzátette, hogy volt ilyen film:)

Nagyon régen láttam ezt egyébként, csak arra emlékszem, hogy tetszett
süti beállítások módosítása