Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

ATFM 39.

2008.08.23. 14:29 | hesgotcancer | 5 komment

Címkék: 39

Evil Dead II (1987)
 
Gonosz halott 2.
 
USA, 85 perc
Rendező: Sam Raimi
Szereplők: Bruce Campbell, Sarah Berry, Dan Hicks, Kassie DePaiva, Ted Raimi, Denise Bixler
 

"- I'll swallow your soul! I'll swallow your soul! - Swallow this."

Napestig lehetne vitázni azon, hogy egyáltalán létezik-e folytatás, amely túlszárnyalta elődjét. Valószínűleg céltalan is lenne belemélyedni ilyetén fejtegetésekbe, annyi viszont biztos, hogy a potenciális jelöltek élmezőnyében foglalna helyet a Gonosz halott 2.
 
Sam Raimi a szemtelenül fiatal, lelkesedéstől fűtött, mesterségének csínját-bínját autodidakta módon elsajátító, és bizonyítani vágyó függetlenfilmes író-rendező-színész a rendelkezésére álló valamennyi fortélyát és szívét-lelkét is beleölte 1981-es debütálásába, a Gonosz halottba. Az eredmény egy hihetetlenül hatásos, invenciózus és a maga korában kifejezetten ijesztő gore-horror volt. A folytatás azonban fogta az első rész kiváló ötleteit (bámulatosan gyors kameramozgások, kitekert kameraállások, minimalista filmzene, satöbbi) és a végletekig fokozta őket, mígnem az eredmény inkább hasonlított egy szellemvasút utazásra, semmint egy horrorfilmre - ehhez persze hozzájárult a megnövekedett, ám még továbbra is nevetséges összegű, költségvetés.
 
A Gonosz halott 2.-ről nehéz eldönteni, hogy egyáltalán folytatás-e, vagy csak az előd remake-je. Raimi eredetileg az előző film jeleneteit akarta felhasználni flashback epizódokként, de a stúdiótól nem sikerült megszerezni a jogokat, így inkább tíz percben zanzásította a Gonosz halott-beli eseményeket. Röviden, egy levegővel: Ash (Bruce Campbell) és barátnője, Linda (Denise Bixler) egy elhagyatott kunyhóban szándékoznak egy romantikus hétvégét eltölteni, ám mikor a férfi rátalál az előző lakó, Knowby professzor magnófelvételeire, amelyeken egy a sumér-korból fennmaradt műből, a halottak könyvéből olvas fel, és lejátssza azokat, szabadjára engedi az erdő szellemét. Huh.
 
A film sikeréhez egyértelműen elengedhetetlen volt a főszereplő Campbell, aki azóta a B-filmek koronázatlan királyává avanzsálódott, erőteljes karizmája. Karaktere nem az elvárt legyőzhetetlen főhős, ő maga is ostoba baklövéseket követ el, de mégis valamilyen úton-módon mindig nyertesen kerül ki a szorult helyzetekből, mialatt olcsó, viszont annál humorosabb, és idézhető egysorosokat szórogat. Ám balgaság lenne csak ennyivel elintézni a Gonosz halott 2. zsenialitásának mibenlétét. Raimi roppant precíz rendezésének hála ahol nevetni kell, nevetünk, ahol félni kell, félünk. A chaplini burleszk elemek, a vizuális gegek és a Romero-féle zombifilmek legvéresebb látványelemei feltűnés nélkül összefonódnak, miközben az újabb meg újabb úttörő filmes megoldások csak úgy sorjáznak, megállás nélkül, egészen az utolsó képkockáig.
 
Feledhetetlen pillanat: Ash és a démoni erők által megszállt, külön életet élő kezének "dulakodása".
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr6604311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.09.20. 19:53:33

A Gonosz halott filmek közül még a harmadik volt jobb, de még az is rossz volt:)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.09.22. 14:34:53

Én az elsőt láttam a minap, és a végefelé már elég fárasztónak találtam, és untam is.

De majd megnézem ezt is hamarosan :)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.09.23. 16:49:09

Most már a másodikat is :)
Hatalmas móka, rengeteg emlékezetes egysorossal és jelenettel. Sokkal jobban találták el az arányt a humor és horror elemek között, ráadásul a vége is ütős :)

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2008.09.23. 18:54:07

Hát igen, igazából az első részbe sokan akaratlanul is belelátnak humorosnak hitt részeket, főleg a film kora, illetve a szándékoltan humoros 2. és 3. részek miatt. A maga idejében az első Gonosz halott igenis félelmetes volt, a rendelkezésre álló források fényében pedig akkoriban igenis óriási teljesítmény volt egy annyira ötletes film Raimitől. Ma már teljesen más a helyzet a független filmek piacán, mikor pár tízezer dollárból Tarantino lehetsz, sőt, mit tízezer, pár ezer is elég.

Dave 2008.11.01. 14:42:15

Sztem az első Gonosz halott sem veszi teljesen komolyan magát, és ettől számomra az a legszórakoztatóbb rész, hogy kapunk humort, de horrort is. Viszont nekem pont ez, a második rész vált a vége felé már fárasztóvá. Persze ok, szórakoztató ez is, a célját eléri, de nekem a valódi klasszikus az első marad. :) A harmadikat még nem láttam, de kíváncsi vagyok rá, valahol meg is van, sztem előkaparom hamarosan.
süti beállítások módosítása