Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 25.

2008.01.26. 18:35 | hesgotcancer | 1 komment

Címkék: 25

Gimme Shelter (1970)
 
Gimme Shelter
 
USA, 91 perc
Rendező: Albert Maysles, David Maysles, Charlotte Zwerin
Szereplők: Mick Jagger, Keith Richards, Mick Taylor, Charlie Watts, Bill Wyman, Marty Balin, Melvin Bell, Dick Carter
 

"It's just a shot away..." 
 
A Beatles Egy nehéz nap éjszakája után újabb kiemelkedő rockzenei dokumentumfilm született 1970-ben. Ám ahogyan az 1964-es mű mockumentary stílusa, úgy a Gimme Shelter direct cinema megközelítése is egyedi, mivel egyik sem a szokványos dokumentarista eszközöket használja.
 
A Maysles testvérek és Charlotte Zwerin által rendezett film a Rolling Stones híres 1969-es turnéját örökíti meg, amelynek lezárásaként december 6-án ingyenes koncertet adtak az altamonti fesztiválon. A több százezer embert csábító rendezvény azonban nem a Stones, vagy más zenekar fellépéséről híresült el, hanem a káoszról, erőszakról, és több halálesetről is. Három halálos baleset is történt, ám a leghírhedtebb az a gyilkosság lett, amely a Stones koncert alatt történt, és egy, a zenekar által a biztonságért felelős szervként felbérelt, Pokol Angyalai nevezetű motoros banda tagja követett el. Az esetnek (és ennek a filmnek is) köszönhetően az altamonti fesztivál beégett a köztudatba, mint egyfajta "ellen-Woodstock", és mint a hippi-korszak, egyben a 60-as évek csúfos lezárása.
 
Visszatérve az első bekezdésre, amelyben az eltérő megoldásokról volt szó; a Gimme Shelter nem interjúk özönével, gondos narrációval, és kronológikusan haladva mutatja be az eseményeket. Ehelyett játékfilmes eszközökhöz nyúl, és kicsit belepiszkál a történelembe, manipulál, például a fekete néző, Meredith Hunter halála közben más Stones-szám szól, mint aminek kellene szólnia, de dramaturgiailag így sokkal jobban jött ki a jelenet. Persze feltehető a kérdés, hogy ettől vajon rosszabb, hatásvadász dokumentumfilm lesz-e a Gimme Shelter? Véleményem szerint, és ezzel természetesen nem vagyok egyedül, nem. Inkább egy film-, és rocktörténeti, valamint kulturális jelentőségű darabbá válik. Megízlelhetünk vele egy csipetnyit a 60-as évek végének légköréből.
 
Feledhetetlen pillanat: A film zárása, amelyben a zenekar végignézi a gyilkosságot felvételről - egyedülálló, és sokkoló pillanatok.
 

IMDb

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr9312653

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: vegyeskazetta 2008.01.29. 00:47:47

Gyilkosság a koncerten: Under My Thumb- Ott voltam Altamontban, amikor megölték azt a fiút. - Igen? Én meg voltam egy Alice Cooper show-n, ahonnan hat embert vittek el súlyos törésekkel. Woody Allen: Annie Hall Sok gyilkos hangulatú számot szeretek, d…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.06.17. 15:07:44

igaz a godardot jobban szeretem (az ördöggel szimpatizálósat), de ez is nagoyn nagyon remek, bár a legújabbat még nem láttam
süti beállítások módosítása