Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

ATFM 7.

2007.08.13. 15:15 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 7

Toy Story (1995)
 
Toy Story – Játékháború
 
USA, 81 perc
Rendező: John Lasseter
Szereplők (hangok): Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, Jim Varney, John Ratzenberger, John Morris, Erik von Detten
 

 

"- What happened to you? - One minute you're defending the whole galaxy, and, suddenly, you find yourself sucking down Darjeeling with Marie Antoinette... and her little sister."
 
A Walt Disney és a Pixar stúdiók első közös csemetéje, és egyben a legelső teljes egészében számítógépes animációval készült egész estés film. Érdekes adalék, hogy már jóval korábban elkezdődtek egy hasonlóan nagyívű projekt munkálatai, mégpedig a New York Institute of Technology egyetem Computer Graphics Lab (röviden CGL) nevezetű tanszékén. 1979-től egészen 1986-ig folytak a munkálatok, és a Toy Story rengeteget köszönhetett ennek a próbálkozásnak, mely tulajdonképpen lefektette az alapokat előtte. A The Works címmel ellátott, robotokról szóló filmterv ennek ellenére halva született ötlet volt, mivel sem a technológia nem állt még készen ekkor, sem a készítésben résztvevők nem voltak teljesen kompetensek - bár a programozáshoz, illetve egyéni szakmai területeikhez remekül értettek, profi rendező vagy vágó egy sem volt közöttük. John Lasseter rendező és kis csapata már nem esett bele ebbe a hibába.

A Toy Story világában lehetséges az, amiről a gyerekek csak álmodozni szoktak: a játékfigurák életre kelnek és megszólalnak. A nyolcéves Andy játékai is megelevenednek, mikor gazdájuk nincs a szobában. Kedvence, Woody a cowboybábu (Tom Hanks) és barátai (köztük Rex, a zöld T-Rex; Guba, a malacpersely; Slinky, a rugós kutya; és Krumplifej úr) legfőbb félelme, hogy nem játszanak velük többet, vagy ami még rosszabb, a szemétbe kerülnek. Minden születésnapon és karácsonykor készenlétben állnak, de ezúttal egy olyan új szerzeménnyel kell szembesülniük, amilyenre egyikük se számított - ő a legmenőbb űrhajós akciófigura, Buzz Lightyear (Tim Allen). Woody, a régimódi, varrással készült, kitömött baba és Buzz, a vadonatúj, fröccsöntött műanyagból készült modern játék között a rivalizálás egyből érezhető. A helyzeten csak nehezít, hogy Buzz nem fogadja el, hogy egy játék, meg van győződve róla, hogy valódi űrutazó hős. A Lasseter és társírói (többek között Joss Whedon és Joel Cohen) által közösen létrehozott történet tökéletes alapokra épült, és a már bevált Disney-hagyományoktól elszakadva nem musicalként, hanem kalandokkal teli haver-filmként lett felépítve.

Természetesen nem lehet elmenni szó nélkül a tény mellett, miszerint a Toy Story úttörő volt technikai színtéren, de emellett számtalan, talán ennél még fontosabb erénnyel is bír. Hibátlan családi film, olyan humoros, eszes, gyors ritmusú, kerek, egész cselekménnyel és szeretnivaló karakterekkel bíró forgatókönyvvel, ami túlontúl intelligens és érett, hogy pusztán csak a kisgyerekek élvezhessék. A figurákat megszólaltató színészek egytől egyig remekelnek, de külön kiemelendő a két főszereplő közti összhang.
 
Bár több Oscar-jelöléséből (köztük a Legjobb eredeti forgatókönyv) csak egyet sikerült díjra váltania (Lasseter kapta kiemelkedő teljesítményéért), ez mit sem von le a Toy Story értékéből. A négy évvel későbbi második rész sok szempontból túl is szárnyalta elődjét, és felsorolni is sok lenne az azóta készült jobbnál jobb CGI (számítógéppel készült) animációs filmet, ám merészsége, eredetisége miatt mindenképpen ez marad az alapfilm, ahol minden kezdődött, és ahova mindenki mindig vissza fog térni.
 
Feledhetetlen pillanat: Woody és a torz játékok felfedik magukat Sid előtt: rémisztő, és mégis roppant szórakoztató jelenet.
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr27137449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása