Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 35.

2008.07.15. 15:00 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 35

Miller's Crossing (1990)
 
A halál keresztútján
 
USA, 115 perc
Rendező: Joel Coen
Szereplők: Gabriel Byrne, Marcia Gay Harden, John Turturro, Jon Polito, J.E. Freeman, Albert Finney, Mike Starr
 

 "Up is down, black is white."
    
A Coen testvérek sosem arról voltak ismertek, hogy filmjeik egy bizonyos műfaj keretei közé szoríthatóak lettek volna, rendkívül széles filmes és irodalmi ismereteikre épülő fantáziájukat mindig is a lehető legszabadabban hagyják szárnyalni. Debütáló filmjük, a Véresen egyszerű legfőképpen film noirként kategorizálható, de a fekete komédia, vagy a krimi elemei sem hiányoztak belőle. Második rendezésük, az Arizonai ördögfióka a screwball komédiák legjobb hagyományait követte, viszont akciódús, sőt, még finoman horrorisztikus jeleneteket is találhattunk benne. A Halál keresztútján, a testvérek magnum opusa, is csak első látszatra gengszterfilm, a felszínt kicsit is megkaparva megannyi egymásra épülő, mélyebb réteget fedezhetünk fel.
 
A Dashiel Hammett munkái által inspirált történet az 1930-as évek elején játszódik Amerikában, egy ismeretlen nevű északkeleti városban, ahol két rivális gang összecsapását követhetjük végig. Leo O'Bannion (Albert Finney) keményfejű ír gengszter, akinek az egész város a kezében van, hatalma azonban veszélybe kerül, amikor a roppant mód ambiciózus, és legalább ugyanannyira erőszakos rivális, az olasz Johnny Caspar (Jon Polito), és csapata szembeszegül vele. A háború kirobbantó oka természetesen - mi más is lehetne? - egy nő, Verna (Marcia Gay Harden), aki Leóval kavar, illetve a testvére, Bernie (John Turturro), egy pitiáner csaló, aki mindenkinek keresztbe tesz (ez alól Caspar sem kivétel), és akit ugyanakkor - magától értetődően - Leo védelmébe vesz. A hadakozó felek között, két tűz közé szorul a főszereplő, Tom Reagan (Gabriel Byrne), aki Leo jobb keze, és Verna szeretője is egyben.
  
A halál keresztútján tobzódik a klasszikus gengszterfilm toposzokban, egyszerre kifigurázása azoknak, és főhajtás előttük - a legelső jelenet példának okáért feltűnően hasonlít A keresztapa nyitására, az erdőben játszódó kulcsjelenet A megalkuvót juttathatja eszünkbe, míg a befejezés egyaránt idéz A harmadik emberből és A hosszú búcsúból is.
 
Byrne, Turturro, és Finney egytől egyig zseniálisak, Michael R. Miller vágó, illetve Barry Sonnenfeld operatőr pedig időről időre igazi virtuóz technikai tudásról tesz tanúbizonyságot, kettejük munkájának egyik leggyönyörűbb momentuma a jelenet, amelyben Leo végez az életére törő bérgyilkosokkal, mialatt a lemezjátszó a Danny Boy-t játssza.
   
Feledhetetlen pillanat: "Nézz a szívedbe!" Bernie könyörög Tomnak az életéért.
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr92556230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása