Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 30.

2008.06.16. 14:44 | hesgotcancer | 3 komment

Címkék: 30

The Birds (1963)
 
Madarak
 
USA, 119 perc
Rendező: Alfred Hitchcock
Szereplők: Rod Taylor, Jessica Tandy, Suzanne Pleshette, Tippi Hedren, Veronica Cartwright
 

 "It's the end of the world!"
   
Hitchcock filmje egy pontjában vitathatatlanul hasonlít Spielberg Cápájához; ugyanazt a hatást érte el az embereken madarakkal, mint amit a fiatal rendezőpalánta 12 évvel későbbi műve egy tengeri ragadozóval. A Madarak egy apokaliptikus hangulatú mestermű, amely megszámlálhatatlanul sok, a későbbi évek alatt popularizálódó katasztrófafilmre volt hatással. Nevezhetjük horrorfilmnek - ha nem is 100%-osan az, mindenképpen ez áll a legközelebb a műfajhoz Hitchcock összes munkája közül.
 
A Madarak valószínűleg a Hitchcock-filmográfia leginkább kilógó darabja. Nem rendelkezik szövevényes történettel, a szokásos hitchcocki védjegyek (mint például az ártatlanul üldözött főszereplő) is hiányoznak, nincs valódi befejezése, sőt, még hagyományos filmzene sem íródott hozzá. Ez utóbbi megoldás abszolút idegen volt a kor bevett szokásaitól. Bernard Herrmann és Hitchcock közösen úttörő "zenei" aláfestést alkottak a Madarakhoz, amely legfőképpen elektronikus zörejekből, szimulált madárhangokból állt. A rendező által oly kedvelt szerkezeti elem, a MacGuffin, ugyanakkor ebben a filmben a legprominánsabb. Senki sem tudja, és a filmből soha nem is derül ki, hogy a madarak mi okból támadnak emberekre, de valljuk be, ha tudnánk sem számítana semmit, és pontosan ez a MacGuffin lényege.
 
A főszerepre Grace Kelly visszavonulása után Hitchcocknak új szőkeséget kellett találnia; a választása Tippi Hedrenre esett, aki egyértelműen rendelkezett a szükséges kvalitásokkal. Hitchcock sosem a gyengéd, színészbarát munkamódszeréről volt ismert, és Kelly-vel sem volt éppen finomkezű, Hedrent viszont egyenesen az idegösszeomlásba kergette. A mester beteges, legfőképpen a nők irányában gyakorolt szadizmusának fényében akár egészen elrettentő, nőgyűlölő mögöttes tartalmat láthatunk a Madarakban - hiszen a film csak egyetlen (kiemelten centrális) férfi karakterrel bír.
  
A film vizuális trükkjei bravúrosak, madarak százai lettek betanítva, egyes jelenetekben mechanikus, illetve animált szárnyasokat láthatunk, a kompozit trükkfelvételek pedig ilyen kreatívan még sosem voltak azelőtt használva. A speciális effektusokért felelős Ub Iwerks nem hiába kapott Oscar-díj jelölést.
 
Feledhetetlen pillanat: Az utolsó jelenet, a táj, amely tele van madarakkal, ameddig csak a szem ellát. Kis trivia: számos ötlet felmerült még ezen kívül befejezésként, az egyik a madaraktól ki sem látszó Golden Gate hid lett volna.
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr56520821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.06.17. 16:45:36

Épp mostanában csinálok egy sorozatot Hitch filmjeiből. Ha gondolod, nézz be: halfpecssquad.blog.hu/hovat/hitchcock_sorozat

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2008.06.17. 17:39:54

Láttam épp valamelyik nap, köszi. De a Madarak (még?) nincs köztük!:)
süti beállítások módosítása