Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 29.

2008.06.14. 20:46 | hesgotcancer | 4 komment

Címkék: 29

Bad Taste (1987)
 
Ízlésficam
 
NZ, 91 perc
Rendező: Peter Jackson
Szereplők: Terry Potter, Pete O'Herne, Craig Smith, Mike Minett, Peter Jackson, Doug Wren
 

 "I'm a Derek and Dereks don't run!"
   
A Gyűrűk Ura filmre vitelével univerzumszerte ismertté vált Peter Jackson rendezői debütálása távolabb szinte már nem is állhatna a sikert meghozó, díjözönnel honorált, grandiózus fantasy-trilógiától. És mégis, ha jobban szemügyre vesszük az 1987-es Ízlésficamot, rengeteg közös pontot találhatunk benne a rendezőzseni későbbi műveivel - még A Gyűrűk Urával is.
 
Természetesen közel nem tökéletes film, Jackson később kiteljesedő egyéni stílusának nyomai azonban már jócskán fellelhetők. Az ok, amiért mégis helye van egy ilyen all-time listában, amiért kiemelendő, az, hogy az Ízlésficam a világ talán legnagyszerűbb alacsony költségvetésű független - csúnya szóval amatőr -filmje.
 
Az Ízlésficam abszurd keveréke a horrornak, akciónak, és vígjátéknak, története olyannyira (már-már burleszkszerűen) anarchisztikus hogy leírni nem is lehet, látni kell. Egy vértől tocsogó jelenetet gond nélkül követhet egy humoros, sőt, gyakran a két műfaj egyszerre, egy szcénában találkozik. A színészi munkát nehezen tudná az ember dícsérni (habár Jackson kettős szerepe valamilyen különdíjat érdemelne), ugyanakkor mindenért kárpótol a rendezésbe, a fényképezésbe, a vágásba, a trükkökbe vagy a forgatókönyvbe fektetett kreativitás.
 
A filmet Peter Jackson baráti körével összefogva forgatta le lakhelyén, illetve annak környékén; eredetileg rövidfilmnek indult, végül 4 év alatt egy teljes játékidős produkcióvá nőtte ki magát. Elsősorban a hétvégéken dolgozott rajta a mondhatni maroknyi csapat, amelynek tagjai egytől egyig mindenféle szerepet magukra vállaltak, legyen az színészet, jelmezbe bújás, speciális effektusok gyártása, kamerakezelés, vagy éppen lótifuti munka. A befejezéshez közeledve a 25 ezer dolláros költségvetéshez hozzádobott kb. 230 ezret az Új-Zélandi Filmbizottság, amelynek köszönhetően a cannes-i premier után az Ízlésficam sikeresen nemzetközi forgalmazóhoz jutott, és elindulhatott (Jacksonnal egyetemben) világhódító útjára.
 
Igaz, ami igaz, a mai napig csak underground körökben ismert igazán, de a filmbe beleölt kemény munka, és valódi, érezhető lelkesedés (amely minden egyes másodpercben megmutatkozik) segített Jacksonnak továbblépni, és eljutni oda, ahol ma tart.
 
Feledhetetlen pillanat: Oly sok van, és nehéz egyet választani. Legyen mondjuk a felrobbanó bárány, de csak mert akkora szubkulturális jelentőségre tett szert videójátékos körökben (habár nem is ez a film felelős a feltalálásáért, de mégis mindenkinek az Ízlésficam jut eszébe, ha megemlítjük).
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr62520547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.09.20. 19:54:19

Ízlésficam ide vagy oda ez a film számomra egy nulla

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2008.09.21. 15:56:24

Hát ez nem volt túl konstruktív hozzászólás :) Indokok esetleg? :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.01.26. 12:22:03

Na most látom, hogy mikor szóltam hozzá:D Szóval én úgy emlékszem, hogy a filmet rettentően untam, nem tetszett, több részletben néztem meg, nem jött át a hangulat.

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2009.02.09. 22:37:18

Szerintem adj neki még egy esélyt, pesze csak ha szereted az ilyesfajta low budget, de iszonyat kreatív horrort, vagy úgy általában a horrorvígjátékokat. Belátom, hogy fényévnyi távolság van a Bad Taste és a Gyűrűk Ura vagy a King Kong között, de ahogy írtam is, a Jacksonra jellemző vonások ugyanúgy fellelhetőek mindegyik filmben.
süti beállítások módosítása