Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 28.

2008.06.13. 23:15 | hesgotcancer | 4 komment

Címkék: 28

12 Angry Men (1957)
 
Tizenkét dühös ember
 
USA, 96 perc
Rendező: Sidney Lumet
Szereplők: Martin Balsam, John Friedler, Lee J. Cobb, E.G. Marshall, Jack Klugman, Ed Binns, Jack Warden, Henry Fonda, Joseph Sweeney, Ed Begley, George Voskovec, Robert Webber
 

 "- I'll kill him! I'LL KILL HIM! - You don't 'really' mean you'll kill me, do you?" 
   
A Tizenkét dühös embert nem véletlenül választotta ki megőrzésre 2007-ben a neves amerikai Nemzeti Filmtár (National Film Registry). Kevés ennyire ikonikus, kulturális szempontból is jelentős, és mindenki által ismert/kedvelt, ugyanakkor ízig-vérig amerikai film létezik.
 
Reginald Rose 1954-ben írta meg azonos címmel forgatókönyvét, amelyet legelőször TV-filmként adaptáltak, majd ezután kelt útjára, számos változatban, hogy megannyi színház színpadján ismét életre hívják. Három évvel később Sidney Lumet rendezte meg a filmváltozatot, egy zseniális színészgárdát vezényelve, az eredeti mű cselekményéhez, és szövegéhez rendkívül hűen. A Tizenkét dühös ember ugyan három fő kategóriában is Oscar-jelölést kapott, ám mindhármat elcsaklizta előle a Híd a Kwai folyón.
 
A Tizenkét dühös ember a sajátos amerikai ítélkezési rendszer létezése nélkül nem is jöhetett volna létre, ezért kötődik oly erősen Amerikához. A film szinte színdarabként játszódik le szemünk előtt, a másfél órája alatt gyakorlatilag egyetlen helyszínváltozást sem láthatunk. Az esküdtszék tizenkét tagja összeül egy teremben, mégpedig a nyár legforróbb napján, hogy ítéletet hozzanak. (Megjegyzem, ironikus, hogy a világ legjobb bírósági drámája nem is magában a bírósági teremben játszódik.) Senkinek sincs ínyére sokáig húzni a dolgot, mindenki biztos a dolgában, és sietne haza, illetve egyéb elfoglaltságát intézni, kivéve egyetlen tagot. Ő a Henry Fonda által játszott 8. esküdt, az egyetlen, aki nem tartja bűnösnek a vádlottat.
 
A film kezdetben a nyolcas esküdt kálváriája, hiszen mi, a nézők sem értjük akadékoskodását, ő viszont kiáll a véleménye mellett, és igyekszik esküdttársait (na meg minket is) meggyőzni. Szép lassan azonban kezdünk hinni neki, ahogyan az esküdtek közül is egyre többen állnak mellé, vagy kezdenek kételkedni addigi meggyőződésükben. A mesteri rendezésnek, operatőri munkának, és színészi játékoknak köszönhetően a Tizenkét dühös ember minden perce izgalommal teli, és a mai napig ugyanolyan hatásos, mint 50 évvel ezelőtt. Persze ebben még a forgatókönyv ügyesen időzített fordulatai is segítenek - amelyekből garantáltan nincs hiány.
 
Feledhetetlen pillanat: A tizes esküdt (Ed Begley) kirohanása, és a többiek reakciója.
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr98519287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.06.16. 09:55:47

Örülök, hogy végre visszatértél és pont az egyik kedvenc filmemmel :)

Abban viszont nagyon nem értek egyet, hogy mindenki ismeri. Legalábbis az én ismeretségi körömben nem sokan. Sőt :(

"A Tizenkét dühös ember ugyan három fő kategóriában is Oscar-jelölést kapott, ám mindhármat elcsaklizta előle a Híd a Kwai folyón." - ennyit az Oscarról újfent. Szerintem a 12 dühös ember messze jobb film, mint a Híd a Kwai folyón.

Számomra a legemlékezetesebb jelenet talán a hármas esküdt ( Lee J. Cobb) összetörése.

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2008.06.16. 10:52:57

Nah igen, igazából leginkább Amerikára gondoltam persze, ahol máig gyakran játsszák a TV csatornák, és kölcsönzik ki az emberek. Kevés, ennyire régi film mondhatja el ugyanezt magáról (ilyen az It's a Wondeful Life is pl.). Nem is emlékszem itthon mikor ment utoljára TV-ben, csak a 97-es remake-re emlékszem, hogy játszották.

poprocks 2008.06.16. 16:26:26

Szintén kedvenc film, és annyian nem ismerik:(
Sajna manapság már nem írnak ilyen lebilincselő darabokat-filmeket. Illetve Sidney Lumet rendezésében megjelent a "Before the devil knows you are dead" ajánlom figyelmedbe ha még nem láttad!

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.06.17. 15:05:27

csatlakoznék az előzőekhez, az egyik kedvencem nekem is
süti beállítások módosítása