Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 18.

2007.11.04. 19:28 | hesgotcancer | 8 komment

Címkék: 18

Duel (1971)
 
Párbaj
 
USA, 90 perc
Rendező: Steven Spielberg
Szereplők: Dennis Weaver, Eddie Firestone, Gene Dynarski, Tim Herbert, Charles Seel
 

"Come on, car! COME ON, LET'S GO!"
 
A Párbaj Steven Spielberg filmrendezői debütálása, amit több TV-sorozat – de leginkább a Night Gallery című horror antológia egy sikeres epizódjának – dirigálása után érdemelt ki.
 
Eredetileg tévéfilmnek készült, de Európában, és néhány helyen Amerikában, a mozikban is bemutatásra került. A forgatókönyvet Richard Matheson írta saját, a Playboy egy számában megjelent novellája alapján. A Párbaj rendkívül kis költségvetéssel (375 ezer dollár), 13 forgatási nap alatt (hárommal túllépve a tervezettet) készült el, majd 10 nap alatt lett megvágva, hogy időben sugározhassák. A kirobbanó siker nyomán jött az ötlet, hogy az öreg kontinensen mozi bemutatót is kaphasson, ehhez azonban még 2 napnyi forgatási idő kellett, hogy Spielberg az eredetileg 74 perces játékidőt 90 perccé bővíthesse.
 
David Mann (Dennis Weaver, akihez Spielberg ragaszkodott, leginkább A gonosz érintésében nyújtott alakítása miatt) egy úton lévő üzletember, akit utazása során megelőz egy kamionos, feltartóztatja, és nem kis bosszúságot okoz neki. Ezzel még akkora baj nem is lenne, vannak rosszindulatú emberek, ám később sem tágít mellőle és az idő előrehaladtával egyre inkább életveszélyesebb helyzetekbe sodorja, végül meg próbálja ölni. A film a westernek egyik legragyogóbb dramaturgiai hagyatékát, a párbaj mozzanatát helyezi a középpontba, modern környezetbe, ahol a kimenetel az idő folyásával egyre kevésbé kérdéses: csak az egyik fél maradhat életben.
 
A történet főszereplője – hagyományteremtő módon – nem egy ember, hanem egy 1955-ös Peterbilt kamion, ami mellett még a zseniális Dennis Waver is, a szó minden értelmében, eltörpül. Spielberg mindent megtett, hogy saját személyiséggel ruházza fel a gépmonstrumot, aminek sofőrjét soha nem látjuk (csak a csizmáját, és a karját egy-egy jelenetben), azt akarta, hogy egy szörnyként tekintsünk rá, akárcsak a későbbi Cápában. És egyáltalán nem ez az egyetlen párhuzam, ami a két film között vonható.
 
A Párbaj mondhatni a Cápa előszobája volt, szinte minden spielbergi stílusjegy fellelhető már benne, a sztori is több pontban közös, csak a nagyobb költségvetésnek és reklámkampánynak köszönhetően lett milliók szemében a 4 évvel későbbi film, és nem ez, az örök klasszikus.
 
Feledhetetlen pillanat: SPOILER! (Jelöld ki a szöveget, hogy elolvashasd - ha már láttad a filmet!) A befejezés, amiben a kamion lehajt a szikláról, majd egy utolsó, morgó dinoszauruszszerű hangot még elereszt (ismét utalva a kamion szörnylétére). És persze Dennis Weaver, ahogy utána tekint a mélységbe, először örül a látványnak, majd elcsendesedve leül a földre, kavicsokat dobálva.
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr29218337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2007.12.01. 21:53:09

Kicsit kár a végén a spoilerért :) Gondolj azokra, akik még nem látták...

VVega · http://halfpecssquad.blog.hu 2008.01.05. 21:15:17

Hát nem tudom. Régen láttam, de emlékeim alapján a Félelem bére mellé soroltam. Azaz a mások által agyonéltetett, de általam rémunalmasnak és így nem túl jónak talált filmek közé. Nekem például a Kéjutazás sokkal jobban bejött. Persze ezt másolja szinte egy az egyben, de mégis jobban lekötött.

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2008.06.18. 22:00:40

Hm, így visszanézve, a márciusi 10/10-es kritikád fényében a Félelem bére esetében is becsaptak az emlékeid, nemde?:D A Kéjutazással pedig egyébként tényleg minden OK, de nem találta fel a spanyolviaszt.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.06.19. 18:12:46

Teljes mértékben jogos. Akkor még fiatal voltam és meggondolatlan, amikor először láttam a Félelem bérét és a Párbajt is :D
Hihetetlen, hogy pár év alatt mennyit érhet és változhat az ember ízlése és önmaga is :)
Megnézem újra és meglátjuk.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.07.08. 09:15:53

Megint csak azzal tudok védekezni, hogy még nem voltam elég érett hozzá amikor láttam :) Ez egy mestermű, talán még a Cápánál is jobb és izgalmasabb.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2010.10.31. 22:05:25

nem is tudom és csipázom Spielberget, mert egy igazi nagy gyerek, de ez a filmje, inkább olyan amit filmelméleti kurzusokon néz az ember és nem azért hogy szórakozzon

persze a kevésből minél többet működik, meg ilyenkor mindig kreativitást kell mutatnia, különben szarba se veszik

de akkor is, ez egy rém vontatott film, amit maximum akkor élvez valaki ha már egy szinten elkezdett filmeket elemezni

az hogy alig szólalnak meg benne, hogy nincs motiváció - engem mindig az idegesített benne, hogy nem tudom meg ugyan mi a faxért akarja kicsinálni a kisembert, és hogy órákon át nem találkoznak mással

és én inkább a Dávid-Góliát párhuzamot hoznám fel, semmint valami westernt, ahol minden egyes esetben bemutatják, hogy ki is az a rohadék akit a végén a jófiú megérdemelten lepuffant, itt viszont tök értelmetlen az egész, és talán kicsit túl erőszakos is
süti beállítások módosítása