Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 3.

2007.07.16. 12:36 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 3

A Hard Day’s Night (1964)
 
Egy nehéz nap éjszakája
 
UK, 87 perc
Rendező: Richard Lester
Szereplők: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Wilfrid Brambell
 

 "- Are you a mod, or a rocker? - Um, no. I’m a mocker."

A Beatles első - a Beatlemania csúcspontján készült - mozija, egy cinéma vérité stílusban forgatott áldokumentumfilm, ami szerintem a zenekar legjobb filmes kalandja, többek között azért, mert minden más, azóta készült próbálkozásnál jobban megragadja milyen is volt a híres Beatles-láz.

A film a zenekart egy csapat jókedvű, szertelen fiatalnak mutatja be, akik nem akarnak mást csak egy jót bulizni, mit sem törődnek azzal mekkora méreteket öltött a sikerük - bár mintha gyakran maguk is meglepődnének rajta. Egy TV show-ban van jelenésük, előtte azonban még belekeverednek jó néhány kalamajkába: menekülni kényszerülnek a rajongók elől, ostoba újságírók még ostobább kérdéseire válaszolnak, meggyűlik a bajuk a rend őreivel is, ráadásul mindeközben Paul "nagyon tiszta" nagyapja (Wilfrid Brambell egyszerűen zseniális) is folytonosan bajt kever.

Alun Owen forgatókönyvíró a "bogarakkal" töltött napjai során ráérzett a sikerükben rejlő keserűségre, miszerint saját ismertségük rabjai. Története szatíra, ami tele van iróniával, finom utalásokkal, kikacsingatásokkal – mint pl. mikor Lennont egy rajongó felismeri, ám ő aztán sikeresen meggyőzi, hogy egyáltalán nem is hasonlít rá, vagyis saját magára. Na és Richard Lester remek rendezése sem utolsó; a kamera szinte sosem marad egy helyben; a direkte low-budget stílus ellenére mind-mind bámulatos felvételek.

A film persze mindezek mellett kitűnő reklám volt a bandának, és nem utolsó sorban gyönyörű dalokkal is megajándékozott minket.
 
Feledhetetlen pillanat: Miközben Paul McCartney a Beatles örökérvényű szerelmi balladáját, az And I Love Her-t énekli a kamera körbe svenkel, és telibe kapja egy reflektor fényét, ami egy pillanatra teljesen el is vakít minket, nézőket. A napi musztereket néző stúdiófőnökök ezt látva fel is hívták Lestert, hogy tud-e erről a hibáról, mire ő elmagyarázta, hogy mindez szándékos volt, és fél napjukba tellett így összehozni.
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr65118833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása