Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 41.

2008.09.24. 21:00 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 41

Da zui xia (1966)
 
Gyere, igyál velem!
 
HK, 91 perc
Rendező: King Hu
Szereplők: Pei-pei Cheng, Hua Yeh, Hsi Chang, Hung Lieh Chen, Yunzhong Li
 

 "- Still a beggar after all these years? - Better an honest beggar than a devil in monk's clothing."
 
A film, amely forradalmasította a Wu Xia Pan műfaját. Habár sok szempontból eltér attól, amit ma modern kínai harcművészeti filmnek hívunk, legfőképpen tempójában, a Gyere, igyál velem! mégis a megjelenése óta eltelt évtizedek alatt sem vesztett szinte semmit megkapó bájából, és energikusságából.
 
Banditák egy csoportja túszul ejti egy magas rangú tábornok fiát, hogy bandavezérüket kiszabadíthassák. A túsz kiszabadítására húga, Golden Swallow (Pei-pei Cheng) siet, ám a feladatba hamar beletörik a foga. Fan Da-Pei-jel (Hua Yeh), egy magát koldusnak álcázó kung fu mesterrel összefogva azonban már sikerrel veszi fel a harcot a bűnözőkkel.
 
A Gyere, igyál velem! erőssége semmiképpen nem a története - a legtöbb kung fu filmnek nem az -, ami hihetetlenül összeszedetlen és majdhogynem a végletekig fragmentált, hanem a kitűnő időérzékkel megkomponált akciójelenetei. A sebesség ugyan a mai néző által megszokottól jóval visszafogottabb, Hu (aki később még több klasszikus wuxiát ledirigált) aprólékosan átgondolt rendezésének, a Shaw Brothers Stúdió odaadó támogatásának és a rendező által egy balett társaságból átmentett, mindössze 19 éves Pei-pei Cheng (aki honi sztárstátuszát ennek a filmnek köszönheti) utánozhatatlan lendületének kombinációja azonban azóta sem talált párjára. Fontos azt is megjegyezni, hogy egy nő, aki ráadásul ennyire fiatal és erős harcművész, kiválasztása a főszerepre rendkívül merész, akkoriban még szokatlan húzás volt. 
 
Hu filmjének teatralitása tulajdonképpen sarkos ellentéte a 70-es években eluralkodó, a realisztikus verekedéseket előtérbe helyező hongkongi produkcióknak (ld. Bruce Lee és követői), a hatását ennek ellenére egyszerűen nem szabad elhanyagolni. Nem kellett ugyanis sok időnek eltelnie és az olyan rendezők, mint Tsui Hark vagy Ang Lee újra felfedezték Hu klasszikusát, majd a 90-es években feltámasztották a wuxia addigra már tetszhalott műfaját - nem véletlen, hogy Lee Tigris és Sárkányában még Cheng is szerepet kapott, és ismét, ez alkalommal nemzetközileg is, ismertté vált neve.
  
Feledhetetlen pillanat: A törékeny Golden Swallow bemutatót tart képességeiből az ivóban.
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr64655791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása