Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 32.

2008.06.30. 22:08 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 32

American Graffiti (1973)
 
Amerikai graffiti
 
USA, 110 perc
Rendező: George Lucas
Szereplők: Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Charles Martin Smith, Cindy Williams, Candy Clark, Wolfman Jack, Harrison Ford
 

 "You just can't stay seventeen forever."
   
Lucas második nagyjátékfilmje vérbeli zsánerdarab, melyet részben saját csendes, külvárosi gyerekkora, illetve a versenyautók iránti rajongása ihletett. Jóval összeszedettebb, mint előző munkája, a THX 1138, olyannyira, hogy az Akadémia öt kategóriában (köztük a Legjobb film, és a Legjobb rendezés) is Oscarra jelölte, hatalmas sikere (100 millió dollár feletti hazai bevétel) pedig lehetővé tette Lucas számára, hogy megvalósítsa legnagyobb álmát, és leforgassa azt a bizonyos űroperát... a többi innen már történelem.
 
Az Amerikai Graffiti az Egyesült Államok egy még boldog, felhőtlen időszakát kelti életre, a vietnámi háború, a JFK-merénylet, és egyéb, későbbi szörnyűségek előtt, az "Új Határ" korszakát, Kennedy elnökségének idejét; 1962 reményekkel teli nyarát. A film egyetlen estét, illetve a másnap reggelt felölelő történetének főszereplői érettségiző gimnazisták, akik között az összes létező karaktertípus (a lázadó, az eminens, a tisztes átlagtanuló, stb.) megtalálható, a középpontban pedig a bulizás, nem mellékesen pedig a tinédzserek számára oly fontos döntések, mint a főiskola, a munkavállalás, vagy a szerelem.
 
Népszerűségét az 50-es évek tinivígjátékai bohém hangulatának, a zseniális, több mint 40 korabeli slágerdalból álló filmzenének, és a feltuningolt versenyautóknak egyaránt tulajdoníthatjuk, mindezek hatását, a film popkultúrális befolyását pedig a megjelenést követően legyártott temérdek utánzat mindennél jobban bizonyítja. Lucas, akaratlanul is, de új műfajt teremtett, filmje elindította az 50-es évek iránti nosztalgiahullámot, és olyan sorozatoknak lett prototípusa, mint a Happy Days (és számos spin-offja), vagy a Laverne & Shirley.
 
Nem írhat úgy az ember az Amerikai Graffitiről, hogy meg ne említse a parádés szereposztását, az ekkor még ismeretlen, de felfelé törekvő, és hamarosan sztár státuszba kerülő ifjú színészeket. Ron Howard, Richard Dreyfuss, Cindy Williams, Kathleen Quinlan, Candy Clark, Charles Martin Smith, Suzanne Somers, és Joe Spano mind ennek a filmnek köszönhetik karrierjüket, sőt, akármilyen hihetetlen is egyesek számára, Harrison Ford első emlékezetes szerepe sem egy messzi-messzi galaxisban játszódó filmhez kötődik.
    
Feledhetetlen pillanat: Curtnek (Dreyfuss) meggyűlik a baja a Fáraók elnevezésű utcai banda néhány tagjával, és segíteni kényszerül nekik egyik "csínyükben", amelyhez a szükséges összetevők egy rendőrautó, pontosabban annak hátsó tengelye, egy kötél, és egy utcai pózna.
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr79535011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása