Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 5.

2007.07.30. 18:15 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 5

Star Wars (1977)
 
Csillagok háborúja
 
USA, 121 perc
Rendező: George Lucas
Szereplők: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness, Peter Cushing, Anthony Daniels, Kenny Baker
 

 

"I've been waiting for you, Obi-Wan. We meet again, at last. The circle is now complete. When I met you I was but the learner. Now, I am the master."
 
Egy instant klasszikus, aminek a hatása máig érezhető. George Lucas 1977-ben intergalaktikus meséjével egy csapásra újradefiniálta a blockbuster fogalmát. Mert álmodni, és a Flash Gordon című sci-fi klasszikus filmsorozat vagy éppen Joseph Campbell A hős ezer arca című könyve által inspirálva megalkotta minden idők egyik legsikeresebb filmjét.
 
Szerintem nem létezik ember a világon, aki ne ismerné a Csillagok háborúját, ne tudná ki az a Darth Vader, Obi-Wan Kenobi, vagy Luke Skywalker. És ennek nem csupán a film roppant népszerűsége az oka. A történet a legkisebb királyfiról szóló, nemzedékek óta élő fabulára lett ráhúzva, ezenkívül meg lett spékelve Akira Kurosawától kezdve, A Gyűrűk Urán át egészen második világháborús filmekre/dokumentumfelvételekre történő hivatkozásokkal. Kalandregények, mesék, mítoszok, sci-fi sorozatok, egy szóval maga a popkultúra: ezek alkották a táptalajt egy olyan film számára, ami maga is a popkultúra része lett, illetve új fejezetett nyitott abban. Fura, nem? Hogy véletlen egybeesés lenne? Semmiképp. Lucas tudatosabban nem is alkothatott volna, hiszen nem tett mást, pusztán gyermekkora legmaradandóbb, legszebb emlékeinek esszenciáját adta tovább az akkori gyerekeknek, a felnőtteknek pedig a színtiszta nosztalgiaérzést.
 
Rendezők egész garmadája, sőt, egész generációja kezdte a mester nyomait követni, űroperáját másolni. Többen is megvádolták Lucast azzal, hogy filmjével rossz irányba vezette Hollywoodot; a pusztán szórakoztatás céljából készített látványorgiáknak, popcornmoziknak nyitott utat, míg az olyan, sokkal „relevánsabb” filmek, mint az Annie Hall, vagy a Taxisofőr kikerültek a fókuszból. Ez merő szőrszálhasogatás (még ha van is benne igazság), és ezt szerintem még Woody Allen vagy Martin Scorsese is aláírná, hiszen ők is voltak valaha álmodozó, fénykarddal párbajozó gyerekek, akárcsak mi mindannyian.
 
Feledhetetlen pillanat: A halálcsillag felrobbantása. Ugyan hol voltak még ekkor a számítógépen megalkotott pixelcsodák, és mégis mennyire intenzív ez a jelenet.
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr37116414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása