Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 48.

2009.07.29. 01:45 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 48

RoboCop (1987)
 
Robotzsaru
 
USA, 102 perc
Rendező: Paul Verhoeven
Szereplők: Peter Weller, Nancy Allen, Ronny Cox, Kurtwood Smith, Miguel Ferrer, Robert DoQui, Paul McCrane
 

"- Nice shooting, son. What's your name? - Murphy."

A '80-as évek derekán Amerikába emigráló holland direktor, Paul Verhoeven első teljes egészében hollywoodi filmje (az 1985-ös Hús és vér még holland-amerikai koprodukció volt) egy lenyűgöző vizuális elemekkel tarkított, félelmetes-humoros, mérhetetlenül véres, de legfőképpen őrületesen szatirikus akció sci-fi.
 
Egy nem túl távoli jövőben járunk, Detroit városában (ami már Old Detroit néven fut), ahol a rendőri erőt egy multinacionális cég irányítja, méghozzá a lehető legkevesebb felelősségtudattal. A vállalat igazgatótanácsának egyik tagja, Bob Morton (Miguel Ferrer) egy kiborg-rendőr ötletével áll elő, amely az ember és gép olyan tökéletes keveréke, aki képes 24 órát dolgozni, gyakorlatilag legyőzhetetlen, és nincs szüksége evésre vagy alvásra sem. Robotzsaru hamarosan meg is születik, az első napján szolgálat közben elesett Alex Murphy (Peter Weller) testének felhasználásával, és kiválóan működik, mindaddig míg Murphy emberi emlékei fel nem törnek, és személyes bosszúhadjáratba nem kezd gyilkosai ellen.
 
Az Ed Neumeier és Michael Miner forgatókönyvírók által felfestett jövőkép tökéletes: a legutolsó részletéig hihető, se nem túlzottan komor vagy lemondó és nem is idillikus utópia. Verhoeven mesterien vitte munkájukat vászonra, egy akciódús, kíméletlenül erőszakos és cinikus, de saját szélsőségességével végig tisztában lévő tech noirként. Weller alakítása hibátlan, legyen szó Murphy-ről, Robotzsaruról, vagy a kettő kombinációjáról, amivé végül is alakul a címszereplő, mindig tudja, hol kell meghúznia a határt. De a rosszfiúk is megérnek egy misét; egytől egyig emlékezetes karakterek, a hozzájuk rendelt színészek pedig remekül játszanak. És végül a különleges effektusokról sem szabad elfeledkeznünk: Phil Tippett stop-motion trükkjei és Rob Bottin Robotzsaru-dizájnja egyaránt bámulatraméltóak.
 
Első megtekintésre talán nehéz túllátni a vérbő brutalitáson, ami a Robotzsarut jellemzi, de ezzel együtt baromira szórakoztató is a film, és nem utolsósorban a morbid felszín alatt egy meglepően okos szatírát találhatunk, aminek aktualitása évről évre csak erősödik.
 
Feledhetetlen pillanat: Emil (Paul McCrane, aki később a Vészhelyzet Romano dokijaként vált ismertté) egy cseppet sem irigylésre méltó halála.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr801048047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása