Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 45.

2009.01.12. 20:48 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 45

Scorpio Rising (1964)
 
A Skorpió felragyog
 
USA, 28 perc
Rendező: Kenneth Anger
Szereplők: Bruce Byron, Ernie Allo, Frank Carifi, Steve Crandell, Johnny Dodds, Johnny Sapienza
 

A II. világháború után megjelenő amerikai experimentalista filmes mozgalom éllovasának, Kenneth Angernek a legismertebb és legnagyobb hatással bíró munkája. Ez az alig félórás rövidfilm - amelyben egy sor dialógus sem hangzik el, hasonlóan Anger valamennyi művéhez - szélesebb bemutatásra sosem került, így igazán csak az underground körökben talált követőkre, ám inspirálólag hatott nem is egy mainstream rendezőre az elkövetkező években, évtizedekben.
 
A Skorpió felragyogban a híres okkultista, Aleister Crowley tanait követő, mélyen spiritualista Anger tulajdonképpen a korábbi filmjeiben, legfőképpen A Kéjpalota felavatásában, már megtalálható témákat viszi tovább, egészen pontosan amplifikálja azokat: a kortárs popkultúra ikonográfiájának egy, vagy több jellemző elemét emeli ki és felelteti meg azokat ősi archetípusoknak (istenek, démonok, stb.). Szakít a tradicionális narratív eszközökkel, habár mégis elmesél egyfajta történetet a Bruce Byron vezette motoros bandáról, amely éves bizarr Halloween-partiját tartja éppen. László Benedek A vadjának (és az általa indított motorosfilm-divathullám követőinek) képi világa keveredik romantikus fetisizmusba, náci jelképekbe, és keresztény- és halál-szimbolikába csomagolt homoerotikus rituálékkal.
 
Az 50-es és 60-as évek popzenéjére vágott jelenetek elementális erejűek (és jó 15 évvel megelőzik a videóklip, mint műfaj hajnalát), legfőképpen ironikus használatuknak köszönhetően. Scorsese vagy Lynch rengeteget köszönhet A Skorpió felragyognak, hiszen filmjeikben hasonló módon a zene segítségével narráltak.
 
Feledhetetlen pillanat: Jézust és tanítványait láthatjuk egy oktató jellegű archív TV-filmfelvételről, provokatívan összevágva részletekkel A vadból, mialatt a "He's a Rebel" szól a The Crystals előadásában.
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr53864269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.