Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 43.

2008.11.14. 18:35 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 43

The Times of Harvey Milk (1984)
 
Harvey Milk kora
 
USA, 90 perc
Rendező: Rob Epstein
Szereplők: Harvey Fierstein (narrátor), Harvey Milk, Anne Kronenberg, Tory Hartmann, Tom Ammiano, Jim Elliot
 

 "I know that you cannot live on hope alone, but without it, life is not worth living."
 
A valaha készült egyik legjobb dokumentumfilm, amelynek fókuszában Harvey Milk, Amerika történetének első nyíltan meleg közhivatalnoka áll. Egyszerre mérhetetlenül informatív és szórakoztató; néhol humoros és izgalmas, máskor pedig elkeseredett és tragikus hangvételű, ámde összességében mégis reményteljes krónikája Milk életének, de még inkább a kornak, és a helyszínnek, amikor és ahol élt.
 
A film azzal az 1978. november 27-i nappal nyit, amikor Dianne Feinstein, a városi tanács akkori elnöke bejelentette a sajtónak, hogy Milket és San Francisco polgármesterét, George Moscone-t meggyilkolták a Városháza épületében. Az elkövető Dan White volt, aki Milkhez hasonlóan szintén felvigyázói posztot töltött be a városi közgyűlésben, ám Milkkel és a többi tanácstaggal való gyakori politikai nézeteltérései miatt lemondott posztjáról - nem sokkal később viszont visszakövetelte azt, sikertelenül.
 
Ezután a nyitó jelenet után a hagyományos dokumentarista eszközök ("beszélő fej" interjúk, helyi híradások, családi filmek, archív fotók, vagy a Judith Coburn és Carter Wilson által írt lehengerlő narráció) lehető legokosabb, legpontosabb felhasználásán keresztül képet kapunk Milk életéről, a sikereiről, kudarcairól, a tragédiához vezető jó néhány évről, annak utóhatásáról, és a korszakról, ami még feleannyira sem volt toleráns, mint a jelenlegi. A Harvey Milk korának egyik legfontosabb aspektusa a címszereplő és White szembehelyezése: Milk tehetséges, agyafúrt politikus, de időnként elveszti a fejét, míg White a morális értékeihez megrögzötten ragaszkodó, céltudatos és nyugodt ember - és mégis utóbbi roppan össze a rá helyezedő nyomás alatt.
 
Feledhetetlen pillanat: Igazából mindegyik szegmens, amelyikben Jim Elliot, egy középkorú autószerelő, beszél. A rendkívül konzervatív férfi Milk támogatói közé tartozott, pedig azelőtt, ahogyan ő maga bevallja, teljesen hidegen hagyták a kisebbségek, és jogaik védelme, közömbös volt neki például a melegek elleni rendőri brutalitás is.
  

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr85767000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.