Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 38.

2008.08.06. 17:16 | hesgotcancer | 4 komment

Címkék: 38

Kaze no tani no Naushika (1984)
 
Nauszika - A szél harcosai
 
JP, 116 perc
Rendező: Hayao Miyazaki
Szereplők: Sumi Shimamoto, Mahito Tsujimura, Hisako Kyoda, Goro Naya, Ichiro Nagai, Kohei Miyauchi
 

"All the poison is in the soil... Who could have polluted the entire earth?"

Hayao Miyazaki, akinek életművére honfitársai már hosszú ideje nemzeti kincsként tekintenek, 1979-ben hagyta ott akkori munkaadóját, a Nippon Animationt, hogy majdnem két évtizednyi animátori, társszerzői, társrendezői, és még ki tudja hányféle kollaborátori szerep betöltése után megrendezze első saját animéjét, A Cagliostro kastélyát. A film a megjelenése óta eltelt évek során méretes rajongótáborra tett szert, ám Miyazaki első igazi mesterművének az öt évvel klésőbb elkészült Nauszikát szokás tekinteni.
 
Ennek több oka is van: a Nauszika sokak által a 85-ben alapuló világklasszis Ghibli stúdió első produkciójaként van számon tartva, mivel alkotócsapata az alapítótagokból áll (név szerint Miyazaki, Isao Takahata, Toshio Suzuki és Joe Hisaishi); illetve ebben a filmben jelentek meg az első alkalommal a Miyazaki későbbi rendezői oeuvre-jének egészén végigvonuló (és A vadon hercegnőjében abszolúttá váló) environmentalista motívumok. A történet - melynek alapjául Miyazaki azonos című mangája szolgált - egy poszt-apokaliptikus világban játszódik, ahol a ma ismert emberi civilizáció és földünk ökoszisztémája szinte totálisan megsemmisült. Az életben maradt emberek maroknyi, egymástól különálló társadalmakat alkotnak. A címszereplő Nauszika, a Szél Völgyének fiatal hercegnője, a közösségek közötti háborúskodást igyekszik megakadályozni, miközben a környezet megmentéséről, és újra felvirágoztatásáról álmodik.
 
A manga óriási méretű, aprólékos háttérvilágának és filozofikus mondanivalójának csak töredékét érintő fragmentált cselekmény ellenére a Nauszika mindmáig magával ragadó maradt, gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhetik. Remekül prezentálja, hogy a hagyományos animáció milyen szemkápráztató is tud lenni, zöld üzenete pedig mit sem vesztett aktualitásából az eltelt évek alatt.
 
Feledhetetlen pillanat: Nauszika az életét áldozza, hogy megmentse népét.
 

IMDb

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr8596133

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: alternatíva 2008.11.22. 10:31:43

Nézzünk japán filmeket - például Hayao Miyazakit! Hallottál már a japán Hayao Miyazakiról? Ha nem, akkor most fogsz, ez a cikk ugyanis az ő filmjeiről szól. Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy senkit ne tévesszen meg az a tény, hogy ezek a filmek rajzfi…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszisz 2008.09.29. 15:43:08

Nagyon szeretem Miyazaki meséit, annyira elvont gondolkodású a fickó.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.01.26. 12:15:11

Miyazaki megint nagyot alkotott, de a szinkront azért jól elcseszték , gondolok itt a bajszos bácsikra:)

Most néztem valamelyik nap a Ponyo on the Cliff-et, az is nagyon jóra sikeredett

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2009.02.09. 22:34:29

Hála Istennek, nem láttam magyar szinkronnal a filmet :)

VVega · https://debugme.eu/ 2009.09.03. 00:42:36

Zseniális alkotás, egyszerűen nem akartam, hogy vége legyen. Talán még a Chihiro-t is üti.
süti beállítások módosítása