Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

ATFM 22.

2007.12.09. 19:09 | hesgotcancer | 3 komment

Címkék: 22

Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)
 
A Ravasz, az Agy, és két füstölgő puskacső
 
UK, 107 perc
Rendező: Guy Ritchie
Szereplők: Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Nick Moran, Jason Statham, Steven Mackintosh, Nicholas Rowe, Vinnie Jones, P.H. Moriarty, Stephen Marcus, Sting
 

"We grow copious amounts of ganja here, and you're carrying a wasted girl and a bag of fertilizer. You don't look like your average horti-fucking-culturalist."

Minden bizonnyal sok, Tarantino mester nyomában kullogó rendezőpalánta ölne egy olyan debütálásért, mint amilyen Guy Ritchie-é volt. Hiszen 1998-as alkotásával, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacsővel, annak pimaszul friss humorával, ízig-vérig brit formanyelvével, lehengerlő történetével, és elképesztően szórakoztató szereplőgárdájával sok kritikus szemében ő lett a gengszterkomédia alműfajának reformátora.
 
A Trainspottinggal és Ponyvaregénnyel történő összehasonlítások ugyan Ritchie-t a sírba is elkísérik, mégis sokkal többre hivatott ez a film, mint hogy simán egy "tarantinós" legyintéssel elintézzük. Már csak azért is, mert azt sem szabad elfelednünk, hogy Tarantino összesen hány helyről is lopkodta össze oly egyéni stílustárát.
 
Négy londoni jó barát, Eddy (Nick Moran), Tom (Jason Flemyng), Szappan (Dexter Fletcher) és Dudva (Jason Statham) egy elvesztett pókerparti miatt hatalmas bajban van: ötszázezer fonttal lógnak Baltás Harry-nek (P.H. Moriarty) - akinek természetére nagy eséllyel tippelhetünk a nevéből. Egy hetük van, hogy felhajtsák a szükséges pénzt, különben sorra elveszítik az ujjaikat. A kalamajkának részesei lesznek még marihuána termesztők, amatőr gengszterek, egy igen erőszakos behajtó (az ex-focista, Vinnie Jones zseniális alakítása) és még két antik puska is.
 
A fiatal színészcsapat kétségkívül rendkívül szórakoztató, de a "nagy öregek" sem szégyenkezhetnek. Sting meglepően jól játssza Eddy keményfejű apját, aki fiának köszönhetően akár el is vesztheti bárját; P.H. Moriarty-nak (aki szerepelt már egy korábbi kultusz kedvencben, az 1980-as Hosszú nagypéntekben, amit Ritchie fő inspirációjának tekintett) meg sem kell szólalnia, hogy kirázza az embert a hideg tőle; és Lenny McLean is tündököl Baptista Barry, a gyakorta ironizáló, kegyetlen gorilla szerepében.
 
Ritchie a roppant okos, csavarokkal teli forgatókönyvére támaszkodva, egyéni rendezéssel (képkimerevítések, lassítások, gyorsítások, a zseniálisan kiválogatott zenék ütemére történő vágás) tulajdonképpen megalkotta a 20. századvégi gengsztersztorik/komédiák kvintesszenciáját. Az elkövetkező években tucatnyi rendező igyekezett nyomdokaiba lépni, de mindannyian csak rossz másolatokkal voltak képesek előrukkolni. A 2 évvel későbbi Ritchie-film, a Blöff is, ugyan kiforrottabb, már csupán A Ravasz, az Agy... pepitában.
 
Feledhetetlen pillanat: A marihuána termesztők lakásának rácsa útját állja az őket kirabolni érkezett gengsztereknek.
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr16250043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega 2007.12.19. 12:15:49

mindkét Richie film hatalmas, de én a Blöfföt jobban kedvelem mert szerintem valamivel viccesebb mint a Ravasz...
nem tudod Richie mikor rendez legközelebb?

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2007.12.19. 13:47:58

Jövő év végén jön a következő filmje Gerard Butlerrel a főszerepben. Már ha behozza vmelyik forgalmazó hozzánk... a 2005-ös Revolvert sem adták ki nálunk, pedig egy fokkal már nézhetőbb volt, mint a 2002-es Swept Away...

VVega · http://halfpecssquad.blog.hu 2007.12.31. 15:26:25

köszi az infot, hát gerard butler neve sztem elég jól cseng manapság reménykedjünk, abban is h végre megújul egy kicsit richie és visszatér a tőle elvárható színvonalhoz
süti beállítások módosítása