Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

ATFM 13.

2007.09.25. 15:00 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 13

King Kong (1933)
 
King Kong
 
USA, 100 perc
Rendező: Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack
Szereplők: Fay Wray, Robert Armstrong, Bruce Cabot, Frank Reicher, Sam Hardy
 

"- Well, Denham, the airplanes got him. - Oh no, it wasn't the airplanes. It was beauty killed the beast."
 
A megjelenése idején a King Kong csúcsjelenete, a mára ikonikussá vált Empire State Building tetején játszódó befejezés, úgynevezett Magnascope formátumban került levetítésre a mozikban. Ez azt jelentette, hogy ennél a zárójelenetnél a vászon mind vertikálisan, mind horizontálisan megnyílt, és még (talán) a valódinál is nagyobb méretű Empire State Building tárult a nézők szeme elé.
 
Ez a kicsi érdekesség mindent elmond a King Kongról. Óriási volt. Mérföldkő milliónyi szempontból. A stop motion trükktechnika ősatyja, a szörnyfilmek pionírja, a nagyszabású, nagy költségvetésű B-filmek megteremtője. A Max Steiener által komponált kísérőzene briliáns, és a korszak egyik legjobbjaként lett elkönyvelve – ha csak belegondolunk, hogy ekkor még alig 6 éve élt a hangosfilm!
 
A történet tulajdonképpen a Szépség és a szörnyeteg modern verziója (a happy end nélkül), megfűszerezve egy kis Arthur Conan Doyle féle Az elveszett világgal, Edgar Rice Burroughs The Land That Time Forgotjával, sőt, még a rendezőpáros Merian C. Cooper és Ernest B. Schoedsack első világháborús élményei is hatással voltak a „főszereplő” óriásmajom létrejöttére. (Annak a jelentésére, hogy mindketten szerepelnek is a filmben, mint pilóták, akik végeznek Konggal, nem is térnék ki inkább.) Hihetetlen, de igaz, hogy habár a trükkök már idejétmúltak, és inkább késztethetnek néhol mosolygásra, mégis működik ma is a film. Minden bizonnyal épp a klasszikus történet, na és a rengeteg apró nüansz (Fay Wray bájossága; a kezdetben félelmetes szörny szimpátiát kiváltó hőssé alakulása - ami egyben Willis O’Brien stop motion effektusainak életképességét igazolja) az, amelyek olyannyira időtlenné teszik.
 
Feledhetetlen pillanat: Több filmtörténeti jelentőségű momentum is van a King Kongban, de én kényelmes leszek, és a legevidensebbet választom: az Empire State Building óriásmajom-ostromát.
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr25174466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása