Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 4.

2007.07.23. 20:20 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 4

The Producers (1968)
 
A producerek
 
USA, 88 perc
Rendező: Mel Brooks
Szereplők: Zero Mostel, Gene Wilder, Kenneth Mars, Estelle Winwood, Renée Taylor
 

"Will the dancing Hitlers please wait in the wings? We are only seeing singing Hitlers."
 
Mel Brooks még jóval visszafogottabb, és kevésbé vulgáris, illetve abszurd volt, mikor megírta és rendezte ezt a zseniális komédiát, amit ugyan kezdetben nem fogadott kitörő lelkesedés, de aztán az idő igazi klasszikussá érlelte és 2001-ben még Broadway musicallé is adaptálták – amelynek filmváltozata 2005-ben jelent meg, többek között Matthew Broderick, Uma Thurman, Will Ferrell és Jon Lovitz főszereplésével.

A lepukkadt Broadway producer, Max Bialystock (Zero Mostel) az új könyvelője, Leo Bloom (Gene Wilder első főszerepe) tanácsára csalással akar vagyonra szert tenni, miszerint ha egy biztos bukást tud generálni senki sem követeli majd vissza a befektetett pénzét, ők pedig vidáman lelécelhetnek Brazíliába. Bialystock úgy dönt, hogy egy minden szempontból pocsék musicalt rendez Hitlerről, illetőleg magáról a Harmadik Birodalomról, de aztán minden erőfeszítése ellenére a darab mégis siker lesz, a nagy terv pedig dugába dől. Bár A producerek valóban visszafogottabb Brooks más filmjeihez képest, ennek ellenére bizonyos nézőpontból mégis a legmegbotránkoztatóbb, legbátrabb és legfeketébb humorú mind közül, mégpedig a története miatt, amelyben egy halálosan komoly téma válik gúny tárgyává. Igaz, a céltábla minden támadást megérdemelt, a korabeli kritika azonban igencsak ízléstelennek találta, hogy alig több, mint 20 évvel a második világháború befejezte után film készüljön arról, ahogy két zsidó származású karakter a Führer-ről készít komikus zenés-táncos színpadi produkciót.

Az ötletes és kellőképpen merész, néhol a rossz ízlés határán táncoló, de mégis őrületesen vicces forgatókönyvért Mel Brooks megérdemelten Oscar-díjat zsebelt be, Wilder pedig jelölést kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.
 
Feledhetetlen pillanat: Természetesen maga az előadás: a baby-ző, látens (vagy tán nem is annyira látens?) meleg hippi Hitler szerepében, és persze a Springtime for Hitler betétdal, amit ha egyszer hall az ember örökre megmarad a dallama a fülében.
 
Na meg az ehhez hasonló szövegek sem utolsók:
- You know, not many people knew it, but the Führer was a terrific dancer.
- Really? I never dreamed that.
- That is because that you were taken in by that verdammte Allied propaganda! Such filthy lies! They told lies! But nobody ever said a bad word about Winston Churchill, did they? No! "Win with Winnie!" Churchill! With his cigars. With his brandy. And his rotten painting, rotten! Hitler, there was a painter. He could paint an entire apartment in one afternoon! Two coats!
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr41123861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása