Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 60.

2010.06.06. 15:00 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 60

Duck Soup (1933)
 
Kacsaleves
 
USA, 68 perc
Rendező: Leo McCarey
Szereplők: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx, Margaret Dumont, Louis Calhern, Raquel Torres
 

 

 "You're a brave man. Go and break through the lines. And remember, while you're out there risking your life and limb through shot and shell, we'll be in be in here thinking what a sucker you are."
 
Az 1933-ban készült Kacsaleves kétség kívül a Marx testvérek legbravúrosabb teljesítménye. A zseniálisan anarchisztikus humoráról ismert komikus csapat varieté produkciókban kezdte pályafutását, majd 1924-re már a Broadway színpadán léptek fel, ahol sikert sikerre halmoztak. Ahogy a hangosfilm korszaka felváltotta a némafilmekét, ők azon nyomban betörtek a mozigyártás iparába is; a Paramount stúdióval kötött szerződésük öt filmet gyümölcsözött, melyekből a Kacsaleves volt az utolsó, és egyben a legjobb. Mint a legtöbb klasszikus, ez a film se volt kritikailag elismert vagy pénzügyileg jövedelmező a maga korában, ezért a testvérek ezután kénytelenek is voltak az MGM-hez átköltözni (ahol még folytatták a mesterművek készítését).
 
A cselekmény gyakorlatilag egy mondatban összefoglalható, és - mint minden Marx testvérek-filmben - tulajdonképpen teljesen mellékes szerepet tölt be. Rufus T. Firefly (Groucho) Freedonia állam diktátora, mely épp szorult helyzetben van, ezért a dúsgazdag Mrs. Teasdale (Margaret Dumont) pártfogása alá veszi. Eközben a szomszédos ország, Sylvania nagykövete, Trintino (Louis Calhern) Freedonia elfoglalását tervezi, céljának eléréséhez pedig felfogadja Harpót és Chicót, hogy kémkedjenek neki. A történet csak soványka keret az őrültebbnél őrültebb verbális és non-verbális gagek számára, melyek már-már operaszerű koreográfiát követve folynak előre medrükben, és nem csak a testvérek (akik előadásmódja ugyan utánozhatatlan volt, mégsem érthettek mindenhez), de a forgatókönyvírók (Harry Ruby és Bert Kalmar) és az elsőosztályú veterán direktor, Leo McCarey (eredetileg Ernst Lubitsch volt kiszemelve posztjára) kiváló szerkezeti és vizuális érzékéről is tanúbizonyságot tesznek.
 
A Kacsaleves nem csak a rekeszizmaink ellen indít támadást precízen felépített, őrjítő gyorsasággal záporozó poénjaival, de célba veszi a nagymellényű, de egyébként jelentéktelen államfőket, a kormány, mint olyan intézményét, a kormányzati diplomáciát, a nevetségesen bürokratikus jogi rendszert és magát a háború ép elmével fel nem fogható ideáját (Freedonia és Sylvania között egy apró elszólás miatt tör ki az ellentét). A szatirikus társadalmi kommentár nem nyerte el a közönség tetszését, a való világban ugyanis volt éppen elég problémája az embereknek: a nagy gazdasági világválság és Hitler egyre nagyobb hatalmi térnyerése aggasztott mindenkit. Magára véve az igencsak leplezetlen utalásokat, Mussolini be is tiltotta a film olaszországi vetítését. Szerencsére a Kacsalevest a 60-as években újra felfedezték amerikai főiskolai vetítéseken, valamint filmfesztiválokon és múzeumi bemutatókon keresztül, így mára halhatatlan remekmunkává emelkedett az ítészek szemében.
   
Feledhetetlen pillanat: A híres tükörjelenet: Groucho összetalálkozik saját magával (vagyis a Groucho-nak öltözött Harpóval) az ajtóban, és elkezdik egymás minden mozdulatát utánozni.
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr481967555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása