Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 57.

2010.04.23. 17:08 | hesgotcancer | 1 komment

Címkék: 57

The Wicker Man (1973)
 
A vesszőből font ember
 
UK, 88 perc
Rendező: Robin Hardy
Szereplők: Edward Woodward, Christopher Lee, Diane Cilento, Britt Ekland, Ingrid Pitt, Irene Sunters, Aubrey Morris
 

 

 "You'll simply never understand the true nature of sacrifice."
 
Ebben a feszültséggel teli, erotikus és horrorisztikus thrillerben Neil Howie-t (Edward Woodward), a Scotland Yard őrmesterét követjük Summerisle szigetére, amint egy eltűnt kislány, Rowan Morrison után nyomoz. A kitalált hely Skócia nyugati partjai közelében fekszik, lakosai pedig egy kelta újpogány vallást gyakorolnak; napkultusz és bizarr termékenységi rituálék jellemzik életüket. Vezetőjük Lord Summerisle (Christopher Lee), aki egyben a sziget tulajdonosa és békebírója is. Howie a szigetlakók kikérdezése során újra és újra akadályokba ütközik: állításuk szerint ugyanis soha nem élt köztük ilyen nevű lány. Vad hiedelmeikben egyre mélyebbre hatolva, a rendőr sokkoló felfedezésre jut: a tavalyi terméshiánynak talán köze van a Rowan eltűnését övező titkolózáshoz?
 
Anthony Shaffer író (aki ekkor a Sleuth-nak köszönhetően már nagy elismerésnek örvendett) eredetileg David Pinner azonos című regényét szándékozta adaptálni, de végül semmissé tett szinte minden azonosságot, mely a két mű cselekménye között megtalálható volt. Ami maradt, az a legfőbb gondolati mag, vagyis a konfliktus, mely Howie és a szigetlakók, kiemelten Lord Summerisle között feszül. Egyértelmű, hogy itt valójában nem is maguk az egyének, hanem ideológiák csapnak össze. Az önmegtartóztató, elkötelezett keresztény (Howie) sorra botránkozik meg a nagyfokú izoláltságban élő pogány kultúra ősi hitének megnyilvánulásain (meztelen máglyatánc, barbár isteneket dicsőítő énekek).
 
A vesszőből font ember egyszerre provokatív, bizarr, viszcerális, intelligens, és elgondolkodtató - emlékezetünkben garantáltan maradandó lenyomatot hagyó film. Christopher Lee egyik legjobb alakítását nyújtja (még ha csak két jelenet erejéig is tűnik fel), Edward Woodward pedig bámulatosan eggyé vált karakterével. Robin Hardy rendező inkább a háttérben marad, a fényképezés sem hivalkodó, Paul Giovanni tradicionális folk elemeket inkorporáló hátborzongató zenéje viszont szinte egy percre sem hagy nyugodni minket; itt minden a lecsupaszított, ösztöni érzésekről szól.
  
Feledhetetlen pillanat: Howie őrmester számára összeáll a kép; egy felejthetetlen finálé.
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr531854963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2010.04.24. 23:52:06

Mindenképpen a kb. negyedórával hosszabb, rendezői változat beszerzését javaslom!
süti beállítások módosítása