Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 40.

2008.09.09. 19:00 | hesgotcancer | 1 komment

Címkék: 40

Safety Last! (1923)
 
Felhőkarcoló szerelem
 
USA, 73 perc
Rendező: Fred C. Newmeyer, Sam Taylor
Szereplők: Harold Lloyd, Mildred Davis, Bill Strother, Noah Young, Westcott Clarke
 

A Felhőkarcoló szerelem halhatatlanságot érdemel, ha másért nem is, egy ikonikus jelenetéért mindenképpen. Természetesen arról a bizonyos óratornyos jelenetről van szó, amelyet később megannyi filmben viszontláthattunk, valamilyen módon, formában (a legismertebb ezek közül a Vissza a jövőbe).
 
Harold Lloyd - a némafilmes korszak Charlie Chaplin (akinek mellesleg nagy csodálója és imitálója volt) és Buster Keaton által beárnyékolt, harmadik legismertebb komédiása - 1921-ben, a Sailor-Made Man című mozifilmjének kitörő sikere után felhagyott a rövidfilmek forgatásával, és áttért az egész estés produkciók gyártására. A színész briliánsan átültette a koldustól egészen a vagyonos középpolgárig mindenféle társadalmi osztályt felölelő, joviális, hétköznapi karaktereit a 70-80 perc hosszúságú formátumba, úgy, hogy valódi történettel és fejlődő karakterekkel bíró, nem pedig túlnyújtott, töltelék gegektől roskadozó filmek születtek. A legkiemelkedőbb, vagy legalábbis az egyik legkiemelkedőbb ezek közül a Felhőkarcoló szerelem.
 
A film központi alakja Lloyd legközkedveltebb figurája, akit szimplán csak "Szemüveges"-nek szokás hívni (ebben a filmben, és sok másikban is "A fiú"-ként van feltüntetve). A korai Lloyd-filmek egydimenziós karaktereit, pl. Magányos Luke-ot váltotta fel még évekkel korábban ez az esetlen, de annál inkább motivált pápaszemes hivatalnok; az átlagember tökéletes megtestesítője. A fiú megígéri élete szerelmének (Mildred Davis, Lloyd állandó filmbeli partnere 1919 óta, akivel a Felhőkarcoló szerelem elkészülte után össze is házasodott), hogy elmegy a városba és jól fizető állást talál magának. Rendszeresen leveleket küld a lánynak, amelyekben beszámol arról, milyen jól megy neki, valójában azonban csak szimpla bolti eladóként dolgozik. Amikor a lány meglátogatja őt, a bolt vezetőjének adja ki magát, a terv bejön, ám rájön, hogy nem hitegetheti tovább szerelmét, sürgősen pénzhez kell jutnia. Tudomására jut, hogy a főnök 1000 dollárt fizetne annak, aki hatékony reklámötlettel tud szolgálni, a fiú ezért felajánlja, hogy az épület falára felmászó ismerősével igyekezne az embereket becsalogatni az üzletbe. Az ismerős a fiú lakótársa, és profi falmászó, azonban korábban meggyűlt a baja a hatósággal, így mikor egy rendőr megjelenik, a toronyházak magaslatában kezdetét veszi a fogócska - amiből persze a főszereplő is kiveszi a részét.
  
A Felhőkarcoló szerelem való igaz, nem mutathat fel annyira impozáns főszereplőt, vagy éppen történetet, mint Chaplin vagy Keaton legjobb munkái. A cselekmény inkább épít a látványra, az viszont minden hiányosságért kárpótol minket. A film tulajdonképpen a remek időérzékkel megkomponált, rekeszizom-szaggató, esetenként pedig lenyűgözően veszélyes kaszkadőrjeleneteket felvezető, azokat összekötő szegmensekből tevődik össze. Valójában egy burleszk extravaganza, amit látunk; a Felhőkarcoló szerelemben a műfaj legtöbb, vagy talán mindegyik sajátossága megtalálható. Merész mutatványok, szeretetreméltó történet, és parádés gegek.
 
Feledhetetlen pillanat: Nem kérdéses: Lloyd esete az óratoronnyal.
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr64524613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása