Utolsó kommentek

  • manuva: Nekem ez a kedvencem: Diana Christensen: Hi. I'm Diana Christensen, a racist lackey of the imperi... (2012.03.22. 10:20) ATFM 67.
  • hesgotcancer: A tipped jó :) Ne is mondd a frissülést, ha belegondolok, hogy eredetileg hetente egy filmről aka... (2011.04.30. 19:49) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: Hadd tippeljek: gocsa. (2011.04.30. 16:47) Szégyentelen önreklámozás
  • manuva: És itt melyik vagy te, gocsa vagy DNS? Egyébként én rendszeresen látogatlak, de elég ritkán frissü... (2011.04.30. 15:51) Szégyentelen önreklámozás
  • scal: erről a filmről is írtam, de inkább zanzásan: www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=01&entry=... (2010.10.31. 23:26) ATFM 23.
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

The Ultimate Movie Geek's List

Nincs ötleted, milyen filmet kölcsönözz ki, vagy tölts le? Ezek a filmek azok, amelyeket bűn kihagynod - szerintem.

feed & twitter

ATFM 19.

2007.11.11. 21:48 | hesgotcancer | Szólj hozzá!

Címkék: 19

Amores Perros (2000)
 
Korcs szerelmek
 
MEX, 154 perc
Rendező: Alejandro González Iñárritu
Szereplők: Emilio Echevarría, Goya Toledo, Gael García Bernal, Álvaro Guerrero, Vanessa Bauche, Jorge Salinas, Marco Pérez, José Sefami
 

"You and your plans. You know what my grandmother used to say? If you want to make God laugh... tell Him your plans."
 
A hideg képi világ, a gyors vágások, idősíkok keverése; az ilyenfajta felbontott narratívára ma már csak úgy hivatkozunk, hogy tarantínói. Alejandro González Iñárritu bemutatkozó rendezése nem kétséges, hogy sokat merített Tarantino munkáiból, ám mégis teljes mértékben megáll saját lábán, az összehasonlítások pedig igazságtalanul lekicsinyítik az érdemeit.
 
A film három különálló történetet mesél el, amelyeket mindössze egy autóbaleset köt össze. Octavio és Susana története az első, amiben Octavio szerelembe esik a testvére feleségével. Elhatározzák, hogy elszöknek a feleségverő testvér elől, az ehhez szükséges pénzt pedig Octavio kutyaviadalokkal próbálja megkeresni. Egy viadal alkalmával egy ellenfél gazdája lelövi Octavio nyerésre álló ebét, és a legjobb barátjával menekülni kényszerülnek a haragosok elől. Az autóbaleset ekkor következik be: Octavio súlyosan megsérül, míg a barátja meghal. A következő sztoriban Daniel, egy sikeres újságkiadó otthagyja családját, hogy a szupermodellel, Valeriával éljen. Valeria autóbalesetet szenved (Octavióval ütközik össze), otthon tengeti napjait tolószékhez kötve, míg egy nap kiskutyájuk a padlón lévő lyukon keresztül eltűnik, és napokon keresztül beszorulva ott marad. Valeria ki akarja szabadítani kutyájukat, újra megsérül, így az orvosok amputálni kényszerülnek a lábát. Végül El Chivo és Maru életébe tekinthetünk be. A bérgyilkosként dolgozó, kutyabarát hajléktalan az első a baleset helyszínén, Octavio kutyáját meggyógyítja, az viszont végez Chivo összes többi kutyájával. Ezután El Chivo elhatározza, hogy felkeresi lányát, Marut, aki addig halottnak hitte őt.
 
Iñárritu színészei egytől egyig zseniális teljesítményt nyújtanak, az azóta szépen befutott Gael García Bernal – akinek ez első jelentős szerepe – karrierjének máig leghatásosabb, legintenzívebb alakítását adja. A második, és harmadik történet lényegében ugyanaz, mint az első, csak pepitában, elég csak a közös motívumokat számba venni: a szerelem; a tragédia, ami mindörökre megváltoztat emberi életeket, kapcsolatokat; az egymással szembeni hűség, tisztelet hiánya, az érzelmi eltávolodás; és végül, de nem utolsósorban a címben is szereplő kutyák. A kutya-gazda kapcsolat központi metaforája a filmnek, egyszer az ember és ember közti kapcsolatokat, a szerelmet szimbolizálja, máskor – a viadalok esetében – azt az emberi kegyetlenséget, barbarizmust, ami nem csak Mexikót, az egész világot dominálja, megint máskor pedig a hűséget, hovatartozást.
 
Feledhetetlen pillanat: Ez esetben nem tudok ilyennel szolgálni, a film minden mozzanata aranyat ér, egyformán jó. (Mégis, ha csak kedvenc szegmenst kéne mondanom, akkor az nekem Daniel és Valeria története lenne.)
 

IMDb

A bejegyzés trackback címe:

https://hesgotcancer.blog.hu/api/trackback/id/tr44225811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása